EUR/GBP se menține în range
29/01/2018
Going Down
31/01/2018

Perspective pentru USD/CAD

Iată că ceea ce anticipam în analiza de acum două săptămâni, intitulată ”USD/CAD în așteptarea deciziei BOC” (mă refeream desigur la ședința de politică monetară a Bank Of Canada, nu la vreo decizie a primarului din Cluj), s-a adeverit, în sensul că banca centrală a majorat, conform așteptărilor din piață, rata de dobândă cu 0,25%. Iar comunicatul băncii și, ulterior, conferința de presă a guvernatorului Stephen Poloz, au oferit, cum se întâmplă de obicei în asemenea situații, o volatilitate extrem de ridicată (în acele două ore amplitudinea maximă a fost de peste 150 pips). Dar după ce lucrurile s-au așezat, analiza grafică și-a reintrat în rol, ca de fiecare dată, iar nivelurile fibo pe care le-am trasat pe graficul daily și-au dovedit iarăși importanța. Mă refer la Fibonacci retracement, plasat pe creșterea din septembrie-octombrie 2017, venită pe fondul întăririi monedei americane și mesajului mai dovish al aceleiași Bank Of Canada (după ce în prima parte a anului, când am asistat și la două măriri de rată ale BOC, USD/CAD s-a depreciat puternic).

Spuneam în aceeași analiză”de la ultima reuniune de politică monetară, cea din decembrie, dolarul canadian s-a apreciat semnificativ (aproximativ 2%), până la zona de suport din jurul psihologicului 1.24. Taurii așteaptă, evident, un semnal dovish din partea băncii, pentru a determina o creștere a cotației USD/CAD către nivelurile mele de deasupra următorului nivel psihologic (adică 1,25), respectiv 1,2550 și 1,2580. Deasupra se află, după cum se vede pe graficul daily, o zonă puternică de rezistență, care va fi greu de trecut imediat, ținând cont și de media mobilă SMA100 de pe același D1. De partea cealaltă vânzătorii speră la străpungerea suportului și retestarea minimelor de la 1,2350, urmând ca un mesaj hawkish să dea un imbold prețului către psihologicul 1,23 și apoi 1,2262 (care este totodată fibo 76,4 din creșterea septembrie-octombrie 2017)”. După cum se observă prețul n-a reușit să treacă peste 1,25, iar scăderea ce a urmat a dus cotația deasupra nivelului fibo 76,4, exact după cum am anticipat.

Trecând pe H4, se observă foarte clar cum impulsul s-a oprit exact în linia inferioară a trendului descendent actual, momentan aflându-ne pe corecția care seamănă destul de mult cu cea precedentă. Mișcarea este în principal laterală, fiind mărginită de suportul de la 1,2304 și rezistența de la 1,2398, spre care se pare că ne îndreptăm acum (sau mai simplu de reținut 1,23 respectiv 1,24). Rămâne de văzut dacă taurii vor avea forța să depășească nu atât psihologicul, cât mai ales zona de la 1,2427, pe unde trec atât linia de rezistență a canalului cât și media mobilă SMA100 de pe același H4 (care în acest moment practic se suprapun). O reușită acolo ar redeschide calea către 1,26, având ca obstacole nivelurile intermediare menționate mai devreme. Este foarte posibil ca vânzătorii să-și plaseze la dubla/tripla rezistență ordinele de SELL, ținând cont de raport risc-recompensă favorabil, căci targetul ar fi în primă fază actualul suport, iar în situația favorabilă de străpungere a acestuia ar urma pe termen mediu minimele precedente, aflate în jurul psihologicului 1,21 (cu obstacole ce oricând pot întoarce prețul aflate la 1,2243, psihologicul 1,22, 1,2167 și 1,2130).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *