Scurtă privire pe AUD/USD
25/06/2018
Un foc de avertisment?
27/06/2018

Război comercial, FTSE & DAX

Indicii bursieri europeni sunt ușor pe creștere la această oră, însă scăderile semnificative cu care au închis ziua de ieri, ce vin în continuarea celor de săptămâna trecută, induc un sentiment de neliniște pentru investitori, apărut pe fondul amplificării temerilor legate de un război comercial cu Statele Unite. Iar în weekend, îngrijorările legate de războiul comercial dintre Statele Unite și Uniunea Europeană s-au amplificat din nou, stimulate de afirmațiile președintelui american Donald Trump, care a avertizat vineri că ar putea impune tarife de 20% pe importurile de automobile asamblate în Uniunea Europeană. Asta în ziua în care au intrat în vigoare o serie de măsuri de retorsiune din partea UE, adoptate ca reacție la tarifele americane pe importurile de oțel și aluminiu. ”Dacă aceste tarife și bariere nu sunt eliminate în curând, vom impune tarife de 20% pe toate mașinile lor care intră în SUA. Construiți-le aici!”, a postat (ca de obicei) Trump pe Twitter. În replică, Uniunea Europeană a avertizat că va lua contramăsuri în cazul în care SUA vor decide să impună taxe suplimentare pentru importurile de mașini din UE. În același timp se amplifică tensiunile economice dintre SUA și China căci, potrivit celor mai recente informații, surse apropiate Administrației prezidențiale a SUA au declarat, duminică, că președintele Trump a anunțat că va impune restricții asupra investițiilor chineze în start-up-uri și companii IT americane, dorind totodată să limiteze exporturile de „tehnologii importante” din SUA către Beijing. Totul vine după ce, reamintesc, Administrația americană anunțase pe 15 iunie tarife de 50 miliarde $ pe importurile din China începând cu 06 iulie, iar ulterior președintele Trump amenințând că va impune noi taxe în valoare de 200 miliarde $, în replică la contramăsurile luate de China. Revenind la indicii bursieri europeni, voi arunca o privire pe graficele celor mai importanți dintre ei, pentru că, nu-i așa, acestea ne vor ajuta să profităm de evoluția prețului, chiar și în cazul scăderilor.

FTSE100 (Financial Times Stock Exchange 100 Index) este, fără îndoială, cel mai cunoscut indice al bursei londoneze, fiind dealfel cel mai important. Căci ”Footsie” cuprinde, în linii mari, 100 de companii listate la Bursa de Valori din Londra cu cea mai mare capitalizare de piață (peste 80% din întreaga valoare). Indicele este deținut de Grupul FTSE, o filială a Bursei, după o asociere inițială intre Financial Times si London Stock Exchange. Se calculează în timp real și se publică în fiecare secundă atunci când piața este deschisă. Am trasat pe graficul daily zonele de suport/rezistență pe care le-am considerat importante în evoluția din ultimul an, zone dealtfel confirmate și validate de mișcările ulterioare. Se observă că, începând cu maximul (rotund 7900) istoric din 22 mai, evoluția este descendentă iar întrebarea care se pune în acest moment este dacă aceasta este una corectivă (și totodată normală, chiar de dorit după un asemenea raliu) a creșterii extrem de puternice din aprilie-mai, sau este începutul unui trend descendent de durată (medie sau poate chiar mare). Am plasat un Fibonacci retracement pe creșterea amintită și se observă că, după validarea nivelului 23,6, acesta a fost confirmat drept rezistență, scăderea din ultimele zile ducând cotația la fibo 38,2. Tot aici se află și media mobilă EMA100 de pe D1, fapt ce poate da curaj taurilor, însă pentru a descuraja sell-erii, aceștia trebuie să reușească trecerea peste zona de rezistență 7560/90 și să o scoată din canalul (roșu) în care ne aflăm, așa după cum menționam mai devreme. Dacă vor reuși, acum sau după o eventuală consolidare, vor avea calea deschisă către retestarea maximului din jurul psihologicului 7900, cu observația că 7784 este un obstacol de luat în seamă, cu atât mai mult cu cât a fost străpuns doar o singură dată, deși au existat, după cum se vede, numeroase încercări. Pe de altă parte, dacă actuala scădere se va relua, vizate vor fi nivelurile fibo 50,0 (aflat la 7378) și 61,8 (72520, cu zonele importante de suport din apropierea lor, respectiv 7420/50 (pe unde trece EMA200) și 7270/300. Dacă și acestea vor fi ulterior străpunse, mișcarea descendentă este clar că va fi semnificativă, iar suportul din zona 7070/90 (din jurul fibo 23,6) va fi unul hotărâtor, căci poate fi rotunjit la cifra 7000 și, poate mai important decât atât, pe acolo trec mediile mobile de 200 pe weekly.

DAX (Deutscher Aktienindex) este cel mai cunoscut indice al Bursei din Frankfurt, constituit din primele 30 de companii germane după volumul ordinelor și capitalizarea de piață. Prețurile sunt preluate cu ajutorul tehnologiei Xetra, care calculează indicele la fiecare 1 secundă începând cu 1 ianuarie 2006, iar operatorul acesteia este chiar Deutsche Börse. Probabil că din cauza selecției sale mai mici, nu reprezintă neapărat vitalitatea întregii economii germane, ca dealtfel și corespondentul său american Dow Jones, dar chiar și așa rămâne etalonul când este vorba despre bursa celei mai puternice economii europene.Imaginea grafică este pe undeva asemănătoare cu cea precedentă, dar cum economiile dezvoltate din Uniunea Europeană merg cam în aceeași direcție și, prin globalizare, aceasta este cumva comună cu cea americană, acest fapt nu ar trebui să ne surprindă. Însă diferența majoră dintre cele două grafice de astăzi este că indicele german a atins maximul istoric pe 23 ianuarie. Am plasat pe time frame-ul D1 același instrument Fibonacci retracement, pus pe creșterea începută în 26 martie și finalizată în 22 mai, care a avut ca punct terminus zona de rezistență 13160/200 (ce corespunde cu fibo 76,4 al scăderii ianuarie-martie). Iar după corecția ulterioară aș zice normală (de până la fibo 50,0, cu validarea prealabilă a fibo 61,8), ce corespunde zonei mele de la 12600/50, am asistat la o nouă retestare și respingere din aceeși zonă de rezistență, eșecul taurilor determinând scădera puternică din ultimele zile. Scădere ce a dus cotația la 12300/400, zonă cu limita superioară la fibo 50,0 (respectiv fibo 38,2 al scăderii ianuarie-martie), iar cea inferioară la fibo 61,8. Ne aflăm deci într-o zonă importantă și solidă după cum se vede ce ar trebui să le dea curaj taurilor care să încerce revenirea către cotațiile dinainte, deși probabil că vânzătorii vor plasa ordine în punctele amintite după fiecare încercare de apreciere. Iar dacă prețul nu va reveni peste 12600/50, neckline-ul figurii confirmate de dublu top și pe unde trece acum și media mobilă EMA200, sell-erii vor fi încurajați în demersul lor iar ținta de 11700/900, zona de puternic suport, va fi probabil mai ușor de atins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *