Deși săptămâna trecută a fost lipsită aproape total de date economice sau evenimente importante (singurele excepții fiind ședința ECB și estimarea preliminară a PIB-ului SUA), a compensat însă prin multitudinea de companii importante de pe Wall Street ce și-au prezentat rapoartele financiare pe trimestrui doi (am avut din acest punct de vedere vârful sezonului, printre numele mari regăsindu-se și giganții din IT Alphabet/Google, Facebook și Amazon). Însă situația se schimbă major începând de mâine, căci calendarul economic este extrem de aglomerat cu evenimente și date foarte importante, capetele de afiș ale acestei săptămâni intense fiind ședința de politică monetară a FED-ului, cifrele dinspre piața muncii din SUA și raportul trimestrial al gigantului american Apple, cea mai mare dintre companiile listate, cu o capitalizare de peste 938 miliarde $ (vezi aici evoluția live a celor mai importante 100 companii listate, cu indicatorii lor https://gazduiredesite.ro/feelthemarkets/markets/stocks/), care poate influența piața globală, având tentacule în intreaga economie.
Să comentăm un pic despre aceste evenimente și voi începe cu raportările pe trimestrul 2 din această săptămână, ultima importantă din acest punct de vedere, când circa un sfert dintre companiile din indicele S&P500 (alături de Apple printre numele importante rămase aflându-se Caterpillar, Procter&Gamble, DuPont, Pfizer și Tesla) își prezintă veniturile, câștigurile/acțiune și estimările pentru trimestrele următoare. Până acum câștigurile au crescut cu aproximativ 22,6% față de anul trecut, depășind estimările într-un ritm de 4/1. Apple raportează după celelalte companii uriașe din domeniul tehnologic (așa numitele FAANG), ale căror rezultate au fost în mare parte pozitive, cu excepția Facebook și Twitter, care, după prognoze dezamăgitoare, au înregistrat vânzări masive și scăderi de circa 20% (am explicat aici motivele). Analiștii se așteaptă la rezultate bune, singura incertitudine legată de viitor fiind legată de războiul comercial și, pe cale de consecință, de lanțul de aprovizionare.
În privința pieței muncii din SUA, în raportul referitor la luna iulie de vineri se așteaptă o creștere solidă de 193K de noi locuri de muncă (cu excepția sectorului agrar, binecunoscutul NFP), dar și o rată a șomajului care să revină la 3,9% (de la 4%). Însă cifrele esențiale de urmărit sunt, ca mai tot timpul în ultima perioadă, câștigurile salariale orare medii, cu prognoze de creștere de 0,3% față de luna precedentă (0,2% ultima oară) sau cu 2,7% anual.
FED-ul se întâlnește marți și miercuri, dar nu este de așteptat prea mult de la o reuniune care nu include o conferință de presă. Următoarea majorare a ratei dobânzii nu este preconizată până în septembrie, când pare un ”done deal“, iar comunicatul FOMC ( de miercuri) este puțin probabil să ofere multe indicii privind noi orientări privind politica monetară. Dealtfel analiștii spun că întrebarea care s-ar pune este dacă FED ar putea oferi indicii despre șansele unei alte majorări a ratei în decembrie. Depinde însă cât de mult chestiunile legate de tarife/taxe sau anumite date economice le-ar înmuia poziția membrilor FOMC (Federal Open Market Commitee), deși preocupările privind războaiele comerciale au scăzut într-o anumită măsură în ultima săptămână, după ce președintele Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat că vor discuta aspecte legate de comerț și nu vor mai aplica alte tarife în timpul discuțiilor. Administrația Trump progresează, de asemenea, cu Mexicul, spre revizuirea acordului comercial NAFTA. Totuși comerțul va ieși la rampă miercuri, când ar trebui implementate taxe pentru bunuri chinezești în valoare de 16 miliarde $, iar China ar trebui să pună la schimb tarife pe mărfurile din SUA. Oficialii administrației au declarat că discuțiile cu China s-au blocat practic, ceea ce este un alt motiv pentru care analiștii se așteaptă la progrese cu Europa și revizuirea Acordului de liber schimb nord-american cu Mexicul și Canada.
Tot în această săptămână sunt programate ședințele de politică monetară ale Băncii Japoniei (BOJ, marți), respectiv Băncii Angliei (BOE, joi). Traderii de bonduri/obligațiuni se vor uita cu siguranță către comunicatul BOJ, căci zvonurile despre o schimbare de politică a băncii japoneze au făcut ca săptămâna trecută randamentele bodurilor guvernamentale japoneze (JGB) la 10 ani să crească de la 0,03% la 0,1%. Și obligațiunile de 10 ani emise de Trezoreria americană au crescut de la 2,88% (luni 23.07) la 2,98% (vineri 27.07 înaintea publicării PIB-ului pe Q2), revenind ulterior la 2,96% (după ce creșterea solidă de 4,1%, cea mai mare din ultimii 4 ani, nu s-a potrivit cu cele mai optimiste previziuni de circa 5%). Apropos de randamentul bondurilor americane la 10 ani, acesta a fost mult timp depreciat artificial de către politicile băncilor centrale globale. Ultima dată când randamentul US10Years a fost de 3% a fost 13 iunie, ziua ultimei reuniuni a FOMC, când Fed a majorat dobânzile cu 0,25%, iar nivelul maxim din ultimii 7 ani a fost de 3,12% (18 mai). Live despre bondurile americane aici https://gazduiredesite.ro/feelthemarkets/markets/bonds/. Revenind la BOJ, anumiți analiști consideră că, în acest context, reuniunea BOJ este probabil mai importantă decât cea a FED. Banca Japoniei ar putea lua in considerare schimbarea politicii și oprirea targetării randamentului JGB de 10 ani la zero, deși mai probabil ar putea fi doar să indice o schimbare ulterioară. Aceștia afirmă că dacă randamentele JGB cresc, am putea vedea și randamentul US10Y cu siguranță la peste 3%, ceea ce, în cazul aplatizării ulterioare a curbei randamentului, ar putea fi rău pentru instrumentele riscante, de exemplu acțiuni.
Câteva cuvinte și despre ședința de politică monetară a Bank Of England de joi. Cu negocierile privind Brexit-ul departe de a fi încheiate (după cum am amintit în postări precedente s-a lăsat cu demisii în cabinetul Primului Ministru Theresa May iar Brexit este pus chiar sub semnul întrebării, vorbindu-de despre un nou referendum, măcar în privința unei decizii soft/hard) și cu o liră sterlină aflată sub presiune în ultimele săptămâni, Banca Angliei a sugerat că va crește ratele la întâlnirea din august, piața așteptând dealtfel o creștere de 25 puncte procentuale, de la 0,50% la 0,75%, mișcare care ar trimite rata dobânzii la cel mai înalt nivel de la criza financiară. Cu toate acestea, în condițiile în care inflația a rămas blocată la 2,4% iar vânzările cu amănuntul au dezamăgit în iunie, BOE poate încă surprinde dacă nu va face nicio mișcare, mai ales pe fondul incertitudinii de care aminteam mai devreme referitoare la Brexit. Pe lângă rata dobânzii, BOE va publica, de asemenea, minuta/procesul verbal al reuniunii, care va arăta câți membri ai MPC (Monetary Policy Committee) au susținut decizia. Nu mai puțin important este și raportul trimestrial privind inflația ce apare tot atunci, făcând din ziua de joi o „Super Thursday”, mai ales că Guvernatorul BOE Mark Carney va susține și o conferință de presă cu acest prilej.