Ne aflăm în ultimele zile ale anului și, dacă nu știți vă repet acum, ultima săptămână este, in general, una destul de liniștită, căci majoritatea dintre marii jucători (băncile comerciale, centrale, de investiții, fondurile, marii exportatori, etc) și-au cam încheiat socotelile și au plecat în vacanță. De aceea recomandarea mea a fost, mai ales pentru traderii cu mai puțină experiență, să facă același lucru și să nu tranzacționeze, chiar dacă pot urmări în această perioadă graficele, mișcarea prețurilor și, obligatoriu, analizele mele. Indiferent de ceea ce spun aceste grafice sau fundamentele, cotația poate merge literalmente în orice direcție, mai ales pe momente de lichiditate foarte mică. Anul acesta parcă este un pic diferit observând evoluția principalilor indici bursieri, în special americani, care sunt corelați cu perehea valutară USD/JPY, pe care o voi analiza astăzi.
Pare că vânzătorii au reușit să schimbe patternul de creștere, și spun pare tocmai prin prisma celor afirmate mai devreme. Căci, altfel, imaginea grafică W1 confirmă ceea ce afirmam încă din 13.11, când spuneam așa: ”Căci scăderea, așa după cum afirmam data trecută, trebuie să ducă prețul sub suportul de la fibo 38,2 (rotund 111), pe unde trece și media mobilă EMA100, pentru ca taurii să se resemneze pentru moment”. Însă faptul că prețul a revenit imediat la zona de rezistență acum le mai dă o șansă taurilor, iar bătălia din aceste zile poate da direcția pentru perioada următoare, deși probabil apele se vor limpezi (sau nu) deabia din a doua săptămână din ianuarie. Se observă deasemenea că fibo 50,0 (108,80) al creșterii din a doua jumătate a lui 2016 este un suport de luat în seamă, cu atât mai mult cu cât pe acolo trece și o posibilă linie (albă) de suport (și cea galbenă poate fi o alternativă, vom vedea la momentul respectiv).
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!
Trecând la planșa daily, tot în ideea celor afirmate mai devreme, spuneam data trecută, în postarea intitulată ”USD/JPY scade în așteptarea marilor bătălii”, că ”pattern-ul acesta se poate modifica doar în condițiile în care vânzătorii reușesc străpungerea unei zone extrem de puternice, constituită din linia (albă) de suport, mediile mobile de 100 perioade EMA și SMA, fibo 50,0 al scăderii multianuale 01.2017- 03.2018 precum și zonele de suport 111.85-112,00, respectiv 111,25/45”. Scăderea violentă (apropos de asemănarea cu chart-urile indicilor americani) a dus cotația tocmai la zona mea de suport de la 110,00/20, aflată chiar deasupra lui fibo 38,2. Iar creșterea de ieri a retestat rezistența 111,25/45, de sub fibo 50,0, pe care sellerii o vor apăra cu toate forțele pentru a descuraja taurii și a deschide drumul către 110 și apoi 107.75-108.35, deși chiar și o revenire chiar până la fibo 61,8 păstrează în continuare posibilul canal descendent intact. Însă asta va reprezenta o mișcare care practic o va anula pe cea precedentă și va readuce în actualitate situația dinainte, făcând mult mai greu de străpuns ulterior obstacolele amintite și deja depășite.