Vânzătorii au preluat controlul
27/12/2018
FED a schimbat tonul, urmează partitura?
07/01/2019

Graficul rămâne de bază

Iată că EUR/USD încheie anul precum l-a început, și nu mă refer aici la evoluția prețului, ci la faptul că rămâne în continuare o pereche valutară extrem de tehnică, ce poate fi tranzacționată aproape exclusiv în baza graficelor. Cu alte cuvinte reamintesc cum, în analizele postate de mine de-a lungul anului, majoritatea zonelor, nivelurilor, liniilor și mediilor mobile plasate pe diferitele time frame-uri au fost mai mereu confirmate, facilitând deschiderea/închiderea pozițiilor profitabile, asta cu toate zbaterile fundamentale care au pus presiune pe evoluția acestui instrument. Iar în ultimele luni, pe lângă influențele obișnuite ale datelor economice din Zona Euro și deciziilor ECB-ului, evoluția a fost afectată și de turbulențele din Turcia, războiul comercial, Brexit-ul, cifrele în scădere ale creșterii economice globale, scăderile puternice ale principalilor indici bursieri europeni,, bugetul Italiei, etc. Trecând la graficele daily de astăzi, un copy-paste al unui fragment din analiza precedentă este elocvent și lămurește în mare măsură situația actuală, una care pare cumva neschimbată, atâta timp cât ne menținem într-un flat destul de bine delimitat.

Citez: ”Pe D1 se vede clar tendința descendentă, iar după evoluția laterală din aceste zile o străpungere a suportului 1,1270-1,1310 va atrage probabil și ordine de SELL mai conservatoare, ținta urșilor fiind 1,1185 (fibo 61,8 al creșterii de anul trecut) și apoi 1,11. Dacă însă taurii vor reuși să inițieze o undă de creștere, obstacolul intermediar pe care-l au trecut este 1,1447, (fibo 50,0), însă totul se va juca la zona 1,1510/50, pe unde trec, după cum spuneam data trecută, atât media mobilă SMA100 cât și linia descendentă ce unește maximele din aprilie și septembrie. Deocamdată asta trebuie să fie ținta pe care să o atingă, iar ulterior să ajungă la cealaltă zonă importantă 1,1745-1,1815, de care se pot apropia media mobilă SMA200 și o linie (albă) descendentă ce vine din maximul ultimilor 4 ani, cel din februarie.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!

Nu mai este nimic de adăugat, mai ales că o nouă imagine D1, cu un Fibonacci retracement plasat pe scăderea februarie-august relevă aceleași zone importante pe care le trasasem, dacă vă aduceți aminte, și pe graficul weekly. Mă refer aici la zona de suport de la 1,13, precum și cea de la 1,18 (fibo 38,2). Iar intre ele se găsește psihologicul 1,15, la care am făcut referire de atâtea ori și care se dovedește un nivel important în perspectiva evoluțiilor viitoare, cu atât mai mult cu cât în acest moment pe aici trece și linia de rezistență la care făceam referire. Evident că trecerea peste rezistență deschide calea unor viitoare creșteri, pe când străpungerea suportului facilitează o nouă undă de scădere. Momentul actual prezintă și un raport risk-reward favorabil, singurul impediment fiind însă posibila lichiditate redusă din aceste ultime zile ale anului, ce poate facilita mișcări derutante într-o direcție sau alta, în sensul în care să fie infirmate ulterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *