Scurte considerațiuni pe graficul petrolului
08/01/2019
Dow Jones la început de an
10/01/2019

Am anticipat corect scumpirea aurului

Iată că evoluția cotației aurului din ultimele săptămâni a confirmat întru totul anticipările mele din postările precedente, când afirmam că mă aștept la creșterea prețului. Referitor la graficul weekly, spuneam data trecută”ne aflăm chiar la fibo 23,6 al scăderii multianuale 2011 (când am înregistrat maximul istoric de peste 1900$/uncie) – 2015, însă un obstacol mai important mi se pare media mobilă SMA100 care, odată trecută, va deschide calea către 1300 și, eventual, 1370, după cum afirmam încă de acum aproape două luni”. Pe undeva era o reamintire a ceea ce anticipasem încă din 21.11, în analiza intitulată sugestiv ”Trece sau nu trece?”, când spuneam așa: ”Creșterea din ultimele două săptămâni poate aduce iarăși cotația la 1240, pentru o nouă bătălie pe cinste, din care, dacă taurii vor ieși victorioși, se deschid perspectivele unei aprecieri către 1300 și apoi 1370, cifră de care prețul n-a mai trecut de 5 ani”.   

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!

Iată că am atins 1300$/uncie, moment în care vânzătorii au profitat de zona de rezistență, dar deocamdată nu pot spera decât la o corecție, cu cât mai mare cu atât mai profitabilă pentru ei. Căci pentru a schimba patternul actual este nevoie de mult mai mult, și anume ca prețul să depășească toate obstacolele rând pe rând până la 1200, ceea ce pare extrem de dificil în acest moment. Mai ales că o corecție/consolidare este benefică și pentru tauri, care-și vor putea plasa noi ordine în zonele respective pentru a relua astfel mișcarea ascendentă. Iar dacă în 22.10 spuneam că imaginea ”începe să arate mai bine pentru aur acum”, în acest moment cumpărătorii dețin controlul și pot face jocurile mult mai simplu pe mai departe.

Dacă privim graficul daily vom observa că, deocamdată, cotația a urcat deasupra zonei de la 1238/43, din jurul lui fibo 38,2 al scăderii aprilie-august, ceea ce deschide calea către fibo 50,0 și zona 1261/66, cu atenție însă la media mobilă SMA200. O rezistență destul de puternică, dacă ținem cont și de faptul că se află la linia superioară a canalului ascendent bine conturat în care ne aflăm începând cu minimul din 16.08. Important pentru tauri va fi să mențină prețul în acest canal, de preferabil deasupra suportului actual, pentru a nu da posibilitate vânzătorilor să readucă cotația la suportul extrem de solid de la 1210/15 (fibo23,6), pe unde trece și SMA100”. Este un citat din aceeași postare precedentă, care reamintește de zonele importante (validate dealtfel) din această planșă pe care se observă că prețul a coborât acum, pe această corecție/consolidare, sub fibo 61,8. Suporturile importante se găsesc în jurul următoarelor niveluri fibo, în afară de aceastea, de luat în seamă fiind și linia (albă) superioară a fostului canal ascendent, precum și cea (galbenă) care unește minimele începând cu 13 noiembrie. Nu în ultimul rând atenție și la media mobilă SMA200, deși odată ajunși acolo va însemna deja că 1261/66 a fost străpuns, evoluție cu șanse mici de izbândă în acest moment. Însă trebuie să luam în calcul toate posibilitățile atunci când facem o analiză grafică completă, iar acest scenariu probabil că va descuraja o parte dintre cumpărători și va pune astfel un mare semn de întrebare în privința raportului de forțe, amenințând zona din jurul psihologicului 1240, pe unde va trece curând linia de suport a canalului ascendent de care aminteam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *