Titlul postării de astăzi este chiar deviza născuta pe câmpul de luptă în trei mari bătălii ale Primului Război Mondial, între iulie şi august 1917. Mă refer, desigur, la Mărăști, Mărășești și Oituz, unde s-au jertfit peste 27000 de soldați români care au tinut piept atacurilor armatei germane acum mai bine de 100 ani.
Iar dacă translatăm bătăliile de atunci pe graficul daily USD/CHF, acest titlu se potrivește deocamdată perfect cu evoluția perechii valutare. Căci toate încercările taurilor (nemților) de a străpunge zona de rezistență 1,0070/100 (linia frontului) au fost respinse de fiecare dată de către vânzători (armata română), care au contraatacat ulterior cu succes. Și au făcut-o de câteva ori chiar cu multă determinare, împingând prețul către zonele inferioare, după cum se poate observa. Și asta, în ciuda faptului că la adversari joacă, în anumite meciuri importante, și SNB (Swiss National Bank), adică banca centrală (însă de multe ori cu numărul de pe tricou schimbat, pentru a nu fi recunoscută). Se pare că paritatea este o cotație convenabilă și un preț de echilibru pentru două dintre cele mai prețioase valute, deși, după cum știți din postări din trecut, după consolidări mai lungi sau mai scurte în acestă zonă, am asistat la evoluții în scădere (cu câteva excepții) către zona de la 0,95 (rotund), practic limita inferioară a unui mare range al ultimilor 3-4 ani.
Revenind în actualitate, nu pot să adaug nimic în plus față de ceea ce afirmam ultima oară, cu atât mai mult cu cît ne menținem chiar între aceste zone pe care le-am tot amintit: ”Iată, raliul s-a oprit exact la rezistența de la 0,9985, iar corecția ulterioară la zona de puternic suport (căci pe aici trec acum mediile mobile amintite) de la fibo 61,8 (rotund 0,9900). Ne aflăm pe un nou impuls, care se îndreaptă către 1,0070/100, un obstacol care s-a dovedit până acum, în ultimii ani, imposibil de trecut (cu excepția de la finalul lui 2016). Este marea încercare a taurilor, care speră într-o reușită și, astfel, o revenire la 1,0170/90. Însă, ca de obicei, vânzătorii nu vor sta cu mâna în sân, mai ales că raportul risc-recompensă este unul favorabil, dacă e să privim (și) doar prin prisma riscului asumat”. Zonele de suport sunt destul de clare și, deocamdată, acestea sunt țintele ordinelor de SELL, însă vânzătorii ar trebui să fie precauți, atâta timp cât, după cum spuneam tot în analiza precedentă, ”patternul este unul cât se poate de bullish iar mediile mobile și linia (albă) de suport împing cumva de la spate. Oricum va fi, bătălia se anunță interesantă iar ieșirea din acest mare triunghi dreptunghic va determina, probabil, evoluția pe termen (măcar) mediu, deși nu exclud chiar și o străpungere falsă, cel puțin într-o primă fază. Probabil că mulți socotesc figura ca una de continuare și, astfel, un argument în plus pentru tauri, însă țin să reamintesc că această teorie este valabilă în cazul unui trend ascendent, ori, în situația actuală, ne aflăm (trebuie strânsă imaginea sau privit pe un time frame W1), în cel mai bun caz, într-o evoluție laterală, dacă nu chiar (forțat evident) într-o ușoară scădere (în această situație triunghiul fiind inversat și teoria dispare, deși unii fără experiență fac în continuare această greșeală)”.