Briefing 10.04.2019
10/04/2019
Briefing 11.04.2019
11/04/2019

Posibile evoluții pentru cotația Transgaz

Creșterea de peste 5% din această săptămână a acțiunilor Transgaz (TGN) are, evident, și un factor fundamental la bază, același care a determinat aprecieri pentru multe dintre companiile listate la București, și anume randamentele excelente ale dividendelor propuse. Căci Ministerul Economiei, acţionar majoritar (58,5% din capitalul social), a anunţat luni că va propune acţionarilor un dividend de 37,89 lei/acţiune, adică echivalentul unui randament de circa 11%. Statul cere distribuire de dividende de 446M lei, adică 89% din profitul net realizat în 2018. De partea cealaltă Consiliul de Administraţie propune repartizarea a 51% din profitul realizat, un dividend de 21,66 lei, adică un randament de peste 6%.

Însă, din punct de vedere al graficului daily, câștigul din aceste zile este perfect justificat, căci mișcarea vine după trecerea peste o zonă puternică de rezistență. Rând pe rând toate obstacolele au fost depășite, și mă refer aici la mediile mobile simple SMA100 respectiv SMA200, linia de rezistență care coboară de la maximul din vara lui 2017 și nivelul de la 346. Ne aflăm practic pe un nou impuls al trendului ascendent foarte bine conturat de anul acesta, iar ținta investitorilor ar trebui să fie zona din jurul nivelului 371. Evident însă că taurii speră ulterior la mai mult și, atâta timp cât prețul se va menține peste rezistența tocmai străpunsă (341), confirmând-o drept suport, au suficiente argumente în acest sens. Rămâne de văzut dacă creșterile TGN și în general de pe bursa locală vor putea fi susținute și în continuare, căci evoluția va depinde însă și de evoluția indicilor europeni și globali, care, după un raliu extrem de puternic în 2019, au recuperat integral pierderile din ultimul trimestru al anului trecut, apropiindu-se/depășind de maximele ultimelor 6 luni/istorice, după caz. Iar o potențială marcare de profit, acum sau zilele următoare, eventual în perioada rezultatelor financiare la primul trimestru, poate determina scăderi mai ample la București, ținând cont de datele ex-dividend dar, mai ales, de lipsa short-selling-ului, care poate lua din presiunea la vânzare din anumite momente, oferind alternative/hedging pentru investitori.

În ceea ce privește imaginea weekly, dacă prețul nu se va menține deasupra zonei actuale, undeva peste 333, pentru a da ulterior curaj taurilor să ducă cotația într-o zonă safe, adică peste media mobilă SMA100, sunt șanse să revenim, mai devreme sau mai târziu, la zona de suport extrem de solidă de la 280/90, de care se apropie și linia multianuală care unește minimele din 2009 și 2014. În acest caz, acolo se poate decide chiar evoluția pe termen mai lung, iar investitorii se pot uita mai atent la faptul că statul are o politică care îngreunează investițiile atât de necesare pentru ca TGN să rămână competitivă în raport cu concurenții săi externi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *