Briefing 11.04.2019
11/04/2019
Briefing 12.04.2019
12/04/2019

BET-FI într-un punct important

Din punct de vedere al evoluției grafice, Indicele sectorial financiar local BET-FI, care cuprinde cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, se găsește în aceste momente, după raliul din primele 3 luni, într-o zonă importantă. Este vorba de, rotund, 35700-36200. Nivelurile amintite sunt foarte solide căci, după cum se vede pe imaginea daily, au fost confirmate de atâtea ori în trecut ca rezistență/suport, constituind astfel obstacole foarte greu de depășit.

Iar acum pot deveni și mai puternice, cu cât sunt susținute pe undeva și de mediile mobile simple de 100, respectiv 200 perioade. Dealtel prețul nu s-a mai aflat deasupra SMA200 de aproape un an, iar o eventuală trecere (confirmată) deasupra poate da ulterior curaj taurilor, în încercarea de a duce prețul către următoarele ținte, adică (tot rotund) 38000 sau 39200. Însă nu va fi ușor, căci rezistența actuală este una triplă, la cele 2 obstacole adăugându-se și linia (galbenă) care unește maximele de anul acesta și care, cu linia de suport, poate alcătui un wedge (pentru unii, eu personal nu consider așa). Deocamdată cumpărătorii își păstrează optimismul, chiar și o evoluție laterală în continuare fiind mai bună decât cea descendentă din care tocmai s-a ieșit după trecerea peste linia (roșie), care practic a coincis în ultimul timp cu SMA100. De partea cealaltă, o străpungere a suportului poate deschide calea către nivelurile inferioare, și spun poate tocmai pentru că lipsește short-selling-ul atât de necesar speculatorilor, care cu siguranță își plasau ordinele în acea zonă (acum pot fi plasate sub suport doar Stop Loss-urile, de fapt vânzarea acțiunilor deținute).

Pentru cei care vor o imagine pe termen lung am ales și un time frame monthly, însă aici putem observa mai degrabă bula dinaintea crizei, care a dus la o creștere fabuloasă, până aproape de 100K puncte, cotație la care cu greu se mai poate spera în următoarea perioadă. Pare destul de clar că 26500-32300, unde se află și linia inferioară a potențialului canal ascendent din ultimii 10 ani, este practic zona sub care prețul nu ar trebui să coboare pentru a spera în continuare la o evoluție pozitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *