Briefing 05.09.2019
05/09/2019
Briefing 09.09.2019
09/09/2019

Briefing 06.09.2019

Speranța moare ultima, ca să mă exprim așa, căci ieri a reapărut în piețe optimismul pentru mai multe „progrese substanțiale” în ceea ce privește un acord comercial SUA – China. Există speranțe ca reuniunile face-to-face să se reia în octombrie (acum 2-3 zile ne lamentam că părțile nu ar putea fi de acord cu privire la o întâlnire în septembrie). Probabil că luna octombrie este suficient de convenabilă. Analiștii au prezis, de asemenea, că Statele Unite se pot oferi să întrerupă tarifele programate pentru decembrie în schimbul achizițiilor agricole chineze.

Bursele europene au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună, susținute de anunțul că Statele Unite și China vor relua negocierile la începutul lunii octombrie, ceea ce oferă investitorilor speranța că celor două puteri vor pune capăt amplificării războiului comercial, dăunător pentru economia globală. Excepția a constituit-o indicele londonez FTSE100, care a scăzut cu -0,55% pe fondul unei lire sterline mai puternice. Evoluția de pe bursele europene a fost în linie cu cea din piețele asiatice, unde indicele compozit din Shanghai (SSEC) a închis în urcare cu 0,96%, iar indicele Nikkei225 al bursei de la Tokyo a crescut cu 2,12%.

Și pe Wall Street indicii majori americani au închis pe verde, cifrele fiind extrem de pozitive (Nasdaq +1,75%, S&P +1,30% și DowJones +1,41%).

La Bursa de Valori București (BVB) a fost o zi de corecție însă, ce este mai important, volumle au revenit iarăși la valorile minime din această lună, 3,47 milioane euro. Ca și în zilele precedente, activitatea de tranzacționare a fost concentrată puternic pe 2 emitenți, respectiv Fondul Proprietatea (FP -0,87%) și Banca Transilvania (TLV 0,00%). Ce este de remarcat la ședința de tranzacționare de ieri a fost prezență inedită în topul tranzacțiilor a acțiunilor Bittnet Systems (BNET -6,61%), care, după pierderea de 1 milion de lei raportată la finalul semestrului, își contonuă corecția severă, după ce asistasem la un raliu puternic lunile trecute.

Pe piața valutară performera a fost lira sterlină (GBP), care a câștigat cinci procente față de coșul valutelor importante. A fost urmată de dolarul australian (AUD) și cel neozeelandez (NZD), în timp ce la polul opus s-au situat, logic într-o zi cu apetit la risc, monedele de refugiu, respectiv francul elvețian (CHF) și yenul japonez (JPY). Lira s-a apreciat iarăși pe speranțele ca parlamentarii britanici să scoată Brexit-ul fără acord din mâna premierului Boris Johnson. Între timp, prim-ministrul speră că este capabil să-i convingă pe parlamentarii să organizeze alte alegeri înainte de data de 31 octombrie (14 octombrie este data propusă). Jeremy Corbyn și opoziția ar fi fericiți să facă acest lucru dacă ar exista o modalitate de a se asigura că Johnson nu iese fără acord dacă ar câștiga.

A fost oarecare volatilitate și pe piața mărfurilor, unde trebuie să remarcăm corecțiile prețurilor aurului și argintului, după raliul puternic din zilele precedente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *