Emisiunea „Feel The Markets”
22/04/2020
Sell In May And Go Away?
04/05/2020

VULW…

Dilema momentului pare a fi, pentru mulți, forma după care se va produce revenirea economică în urma acestei grave crize, vehiculându-se variante de V, U, W (pe care, provocat fiind, am ales-o și eu la început), L, sau alte forme mai mult sau mai puțin ciudate. Am fost întrebat iarăși și continui să susțin ceea ce am mai afirmat, și anume că nici în momentul acesta nu se poate ști cu exactitate când și cum își va reveni economia la nivelurile dinainte, și asta pentru că aceasta criză economică rămâne unică, din mai multe motive extrem de simple, dintre care amintesc repedea doar câteva:

1. Este precedată și ulterior suprapusă peste o pandemie nouă, despre care nu se știe când, cum și dacă va fi dispărea complet, deci incertitudinea cu privire la coronavirus nu permite prognoze tocmai în lipsa unor modele/șabloane, cu atât mai mult cu cât un posibil (rămâne de văzut cât de probabil) minim se poate înregistra deabia în Q2.

2. Economia de acum, cu schimbările și progresul tehnologic uriaș din ultima perioadă, nu poate fi comparată cu ce era acum 10, 20 sau 90 ani, cu atât mai mult cu cât această criză vine după mai bine de un deceniu de creșteri neîntrerupte. Iar acestă criză cu siguranță va aduce noi schimbări, restructurări, redimensionări și practic va reașeza cumva lucrurile într-o economie și lume care practic simțea nevoia de așa ceva … sau nu?

3. Acțiunile concertate ale băncilor centrale și ale guvernelor sunt nemaiîntâlnite până acum iar efectele acestor măsuri disperate păstrează în continuare o doză de incertitudine.

4. Nici evoluțiile diferitelor burse nu pot fi comparate cu cele din crizele precedente, deocamdată este mult prea devreme, cu atât mai mult cu cât acum, în doar două luni, am asistat la o scădere de circa 35% urmată de o creștere de 35% (S&P500), mișcări violente și diferite de celelalte. Iar apariția giganților din tehnologie și ponderea lor crescândă în compoziția unor indici ridică cumva întrebări asupra reprezentativității/structurii/modului de calcul al acestora.

5. Sunt multe alte aspecte pe care le putem completa împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *