Singurul lucru pe care îl putem învăța din “The Big Short”

Ce risc există ca România să fie cuprinsă de criza din China
15/01/2016
RFI „Esențial” Investitori în căutarea randamentelor
06/04/2016

Singurul lucru pe care îl putem învăța din “The Big Short”

În orice perioadă premergătoare unei crize vor fi unii care o vor anticipa corect, profitând ulterior de evoluția piețelor. Dar oare câți sunt cei care nu dau atenție semnalelor venite din piață și prognozează gresit? Despre ei nu prea aflăm, pentru că subiectele nu sunt atât de interesante, dar, pâna la urmă, aceasta este realitatea: pentru fiecare speculator care anticipează corect o criza sau o situație care influențeazâ major piețele, pot exista mii care anticipează/interpretează prematur/complet eronat.

Marii jucători au resursele necesare pentru a anticipa sau a crea evenimente majore, dar graficul lasă mereu indicii despre ceea ce va urma. Mai bine spus, dacă ajungem să interpretăm corect graficul, aflăm informațiile necesare fară să fie nevoie de resurse nelimitate și echipe de research sau analiști. Îi lăsam pe ei să faca munca în locul nostru iar noua nu ne ramane decât să interpretăm corect ceea ce ne transmite graficul.

Este destul de riscant să incerci sa anticipezi o criză precum cea din 2008. Miscările mari ale pieței nu încep dintr-o dată și este nevoie de o perioadă de pregătire (acumulare sau distribuție). Pe graficul EUR/USD din 2008 se observă o perioadă de distribuție care a durat 5 luni, marcată de maxime care nu au reușit să străpungă rezistența. Asta a însemnat finalizarea și ulterior străpungerea trendului ascendent care a tinut 8 ani. Era suficient sa interpretăm corect această mișcare de finalizare a trendului pentru a ne da seama că ar fi indicat sa vindem activele de risc si să cumparam active de refugiu.

O nouă criză este posibil să vină din nou, mai ales dacă o anticipăm in fiecare an, dar oare ne mai ramân bani sa profităm de pe urma ei? Poate ar fi mai bine sa tranzacționăm situatia actuală si ceea ce ne arată graficul, fară să ne fixam prea mult pe o singura idee, care ne poate falimenta. Ceea ce putem invata din „The Big Short” se poate rezuma prin următorul citat din Mark Twain: „It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *