Risk-off / Risk-on
22/03/2017
GBP/USD și articolul 50
28/03/2017

GBP/USD The Trend Is Your Friend

GBP/USD continuă să se aprecieze și sunt șanse ca prețul să ajungă în zona maximelor precedente, așa după cum arătam în analiza precedentă, privind la graficul daily. Asta, bineînțeles, din punct de vedere al analizei tehnice, căci am avertizat asupra riscurilor la care este supusă lira sterlină, și implicit această pereche (știri sau evenimente, programate sau nu, referitoare la Brexit, articolul 50, evoluții pe alte cross-uri, etc). Evoluția din ultima perioadă este clar ascendentă, canalul de oscilație, cel roșu, fiind bine conturat (deși putem trasa un canal un pic diferit, cel portocaliu). Spuneam data trecută, referitor la acest trend crescător, că „dacă ar fi să ne luăm după canalul ascendent (roșu), am putea asista la o corecție pâna spre 1,2420, sau chiar un pic mai jos (depinde de timpul aferent), deși aici, mai exact la 1,2410, se află și media mobilă SMA 100 de pe graficul daily, luată în calcul de multe ori în ultima perioadă. Acolo ar fi o zonă bună pentru tranzacții de BUY cu un risc mai mic”.

Am avut din nou gura aurită (a se citi inspirație, poate și un pic de experiență), căci corecția a avut loc, oprindu-se la 1,2422(!), de unde un nou impuls a dus prețul peste 1,25 (de care aminteam tot data trecută), până la rezistența de la 1,2540. Revenind la trend, se observă cum teoria, învechită după unii (eu n-aș spune chiar așa, căci am impresia că mulți confundă teoria cu strategia, dar asta este deja altă discuție, pe care probabil că o vom putea face cu o proximă ocazie, în funcție de feedback-ul cititorilor, pe care îl aștept) care spune că trebuie să cumperi de la suport, la început de impuls, aduce iată, fără prea mare efort, profituri celor disciplinați, ce au ca deviză expresia din titlul articolului. Și dacă urmărim pe time-frame-ul H1 această mișcare ascendentă din ultima perioadă, vom constata că BUY-urile din zonele adecvate i-au recompensat suficient pe tauri, la un raport risk-reward de (minim) aproximativ 0,6 (SL 30pips / TP 50pips).

Pare destul de simplu privind în trecut, dar, dacă ne aducem aminte, eu am anticipat de multe ori aceste oportunități, și mărturie îmi stau analizele, de exemplu cele foarte recente, în care indicam oportunități pe trendul descendent precedent, atât pentru vânzători dar și pentru cumpărători. Căci trendul, și aici vreau să ajung, oferă oportunități în ambele sensuri, chiar dacă corecțiile presupun riscuri mai mari și profituri mai mici (de aceea, referitor la zonele vizate pentru ordine contrare trendului, am căutat întotdeauna zonele de (măcar) dublă rezistență/suport, plus alte detalii despre care am amintit la momentele respective. Revenind la grafic, drumul către 1,27 are de trecut hop-ul de la 1,2540/45, zonă importantă de rezistență, după cum s-a văzut chiar ieri și aflată momentan sub controlul vânzătorilor. Primul suport important este cel de la 1,2415/20, și nu ar fi exclus ca prețul să revină acolo, chiar dacă asta ar însemna ieșirea din canalul ascendent actual. Cumpărătorii ar putea profita de un raport risc-recompensă mai favorabil sperând ca acest nivel să nu fie străpuns, căci altfel am intra într-o zonă neutră aș putea spune, zonă de demarcație între teritoriul taurilor și cel al urșilor,cu limita inferioară la 1,2340/45.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *