GBP/USD The Trend Is Your Friend
24/03/2017
AUD/USD No Trespassing 0,75 (2)
26/05/2017

GBP/USD și articolul 50

Vorbind săptămâna trecută despre GBP/USD, în analiza intitulată sugestiv „The Trend Is Your Friend„, spuneam că perechea continuă să se aprecieze și sunt șanse ca prețul să ajungă în zona maximelor precedente, așa cum anticipasem de ceva timp și se poate observa pe graficul meu daily.

Totodată, acest trend, ca majoritatea de altfel, oferă oportunități de tranzacționare în ambele sensuri, după cum reaminteam data trecută, spunând că „trendul, și aici vreau să ajung, oferă oportunități în ambele sensuri, chiar dacă corecțiile presupun riscuri mai mari și profituri mai mici (de aceea, referitor la zonele vizate pentru ordine contrare trendului, am căutat întotdeauna zonele de (măcar) dublă rezistență/suport, plus alte detalii despre care am amintit la momentele respective”. Ne aflam săptămâna trecută la 1,2470 și spuneam că „drumul către 1,27 are de trecut hop-ul de la 1,2540/45, zonă importantă de rezistență, după cum s-a văzut chiar ieri și aflată momentan sub controlul vânzătorilor”. Iată cum canalul ascendent trasat de mine a fost respectat iar ultimul impuls crescător, pornit de la linia de suport, a reușit străpungerea rezistenței de la 1,2540, ducând cotația pâna la nivelul de la 1,2614 (revin din nou cu importanța nivelelor), chiar foarte aproape de linia de rezistență (coincidență sau nu). O zonă, deci, de dublă rezistență, de la care, dacă ar fi fost să aplice ceea ce recomandasem data trecută, vânzătorii ar fi avut un excelent raport risk-reward, cu marcare de profit deasupra suportului de la 1,2540. De aici, logic, cumpărătorii preiau iarăși controlul, sperând în retestarea rezistenței de la 1,2614 și, ulterior, apropierea de zonele de maxime precedente, la 1,2660, respectiv 1,27, unde, în funcție de evoluția ulterioară, vânzătorii își vor plasa ordinele.

Atenție însă la evoluția de mâine, când primul ministru britanic Theresa May va declanșa oficial articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, aceasta însemnând că Marea Britanie ar trebui să părăsească în mod oficial UE nu mai târziu de aprilie 2019. Brexit-ul pare a fi cel mai mare dezastru întâmplat în Uniunea Europeană în istoria sa de 60 de ani, dar referendumul în care alegătorii britanici au optat să părăsească UE nu înseamnă automat ieșirea țării din uniune. Aceasta este sarcina articolului 50 din Tratatul de la Lisabona. Doar când acesta este declanșat în mod oficial de către Marea Britanie pot începe negocierile complexe pentru ieșirea țării din UE. Pașii următori sunt neclari pentru că nici un stat nu a părăsit până acum UE, iar regulile de ieșire, conținute în acest articol 50, nu sunt detaliate, neexistând un precedent. Tratatul de la Lisabona, care a devenit lege în decembrie 2009, este proiectat pentru a face Uniunea Europeană „mai democratică, mai transparentă și mai eficientă” și este un acord semnat de către șefii de stat și guvernele țărilor membre.Revenind la posibila evoluție din momentul anunțului, deși este un eveniment așteptat și cunoscut în piață, există șanse de mișcări precipitate, eventual spike-uri, ce pot fi valorificate, de ce nu, de către traderi. Mă gândesc la cumpărători, care își doresc prețuri mai mici, și vor aștepta la zonele deja cunoscute o eventuală șansă pe care evoluția de mâine să le-o ofere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *