EUR/USD într-o zonă importantă
21/09/2017
Despre aur, argint, platină și paladiu
22/09/2017

Crude, Brent & Gas

Vom arunca o scurtă privire pe graficele petrolului și gazului natural. După cum știm există două tipuri de țiței, și anume WTI/Light Sweet Crude (pe scurt Crude sau USCrude sau WTICrude), respectiv Brent Crude Oil (pe scurt Brent sau UKBrent). Care este diferența? WTI (West Texas Intermediate) Crude Oil mai este cunoscut sub numele de Light Sweet Crude. Light vine din faptul că acest tip de petrol are o densitate relativ mică, iar Sweet vine din faptul că are o cantitate redusă de sulf. Preţul de referinţă în materie de petrol la nivelul SUA este acesta, WTI. Dacă ne referim la Europa şi la două treimi din totalul de petrol tranzacţionat la nivel mondial, preţul de referinţă este oferit de Brent Crude Oil. Acest tip de petrol este extras din Marea Nordului, iar preţul acestuia diferă de cel al WTI Crude Oil. Diferenţa majoră este că acest tip de petrol are în componență o cantitate de sulf mai mare cu circa 0,12%, iar preţul de extracţie este mai mare. De aceea există cotații diferite pentru cele două tipuri de petrol brut, dar graficele sunt, în mare măsură, asemănătoare.

Graficul Crude Oil este binecunoscut cititorilor, fiind analizat destul de des. Ne aflăm în consolidare, în jurul nivelului 50,46 (fibo 61,8 din scăderea ianuarie-iunie de anul acesta), într-un minitrend ascendent ce constituie un impuls în trendul mare început în iunie. Dacă această corecție va continua lateral sau prețul va scădea către 49,65 (rotund 50) sau chiar 48,84 (pe unde trece și media mbilă SMA 100 de pe H4), cotația se va menține în acest canal ascendent, cu posibilitatea de creștere apoi către 52.

Și prețul petrolului Brent se află într-un trend ascendent început, evident, tot în iunie și susținut ca suport și de media mobilă SMA 100 de pe H4. Putem trasa și un nou canal (roșu) început din 24.07, prețul aflându-se acum la limita superioară a acestuia, deasupra nivelului 55,18, care reprezintă fibo 76,4 din scăderea ianuarie-iunie de anul acesta. Pentru ca prețul să se păstreze în acest canal, este de așteptat o corecție până la 52,76-53,15. Nu este exclusă însă nici o evoluție laterală, iar creșterea ulterioară după eventuala corecție, ce poate veni însă în orice moment, va viza, în cazul depășirii rezistenței de la 56, rezistența de la 57,20.

Același preț crescător și pentru prețul gazului natural USGas, aflat într-un trend pornit din minimul din august de la 2,773. Maximul a fost atins la rezistența de la 3,213, fibo 61,8 din scăderea mai-august de anul acesta. Trecerea peste acest nivel va deschide calea către 3,317 și apoi 3,485. Deocamdată suntem însă pe corecția care a dus cotația la 3,123, care este fibo 50,0 al scăderii amintite, sub acest nivel aflându-se 3,109. Trendul crescător se va păstra chiar și dacă scăderea va continua până la 3,045 (fibo 38,2 al aceleiași mișcări), deși nu trebuie exclusă nici o evoluție ulterioară laterală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *