My Favourite
22/11/2017
What’s Next For The Loonie?
24/11/2017

Raport sumbru privitor la piața valutară australiană

Raportul pe 2017 privitor la piețele financiare australiene al AFMA (Australian Financial Markets Association) este destul de sumbru cu privire la evoluțiile pe piața valutară, căci constată lipsa volatilității și absența unor tendințe puternice. Raportul amintește, printre altele, că limitele range-ului pe AUD/USD înseamnă 6 cenți în 2016-2017, comparativ cu 10 cenți în 2015-2016 și 20 cenți în 2014-2015. De asemenea, media intervalului de tranzacționare intraday este în scădere față de anii precedenți (66 pips comparativ cu 88-90 pips), ca dealtfel și volumele tranzacționate, care au scăzut cu o treime. Totodată, reducerea oportunităților macroeconomice sau fundamentale au avut ca urmare o reducere suplimentară a rolului jucătorilor speculativi pe piața spot. Iar lipsa volatilității și absența oricăror tendințe direcționiste puternice ale ratelor de schimb ale dolarului australian (AUD) au redus, de asemenea, stimulentele pentru acoperirea riscului importatorilor și exportatorilor australieni. Modificările structurale din ultimii ani de pe piața valutară sunt, de asemenea, relevante, căci urmare a volatilității extreme de după abandonarea de către Banca Națională a Elveției a pragului pe EUR/CHF în ianuarie 2015, valurile de șoc au determinat în industria de brokeraj creșteri de comisioane și pierderi de clienți, o participare redusă a fondurilor speculative și a altor jucători cu efect de levier (inclusiv societățile de High Frequency Trading), reduceri ale unor bănci în ceea ce privește expunerea lor la brokeri de retail precum și retragerea altora de la activitățile de realizare a pieței spot, ca market-makeri.

Graficul weekly AUD/USD nu face decât să confirme lipsa volatilității și a tendințelor trecute mai pronunțate, dar cei care îmi urmăresc analizele cunosc acest fapt, căci am amintit de multe ori despre aceasta, nu mai departe de acum o lună spuneam, în postarea din 26.10, că ”evoluția graficului din ultimul an a generat zone de suport/rezistență destul de largi, ceea ce presupune asumarea unor riscuri mult mai mari ca înainte în cazul unor tranzacții pe termen lung”.

Privind acum pe timeframe-ul H4 observăm că ”prețul se păstrează în canalul descendent (alb) pornit din maximul din 20 septembrie”, după cum constatam și analiza de acum două săptămâni. Iar suportul de atunci a fost străpuns, cum mă și așteptam când, analizând opțiunile ordinelor de SELL, spuneam așa: ”De partea cealaltă vânzătorii se așteaptă la străpungerea suportului, cu prim target zona din jurul nivelului 0,7572, pe unde trece momentan linia de suport care unește minimele din lunile ianuarie și mai de anul acesta”. Chiar dacă a trecut un pic de acest nivel, cotația a revenit deasupra liniei amintite iar momentan ne aflăm în drumul către 0,7638, zonă prin care trec atât linia de rezistență a canalului amintit, dar și media mobilă SMA 100 de pe H4, prilej pentru sell-eri de a plasa aici ordine cu un risc mic, target imediat fiind 0,7572 și 0,7551. În cazul menținerii pe mai departe a acestei tendințe, ulterior pot fi vizate 0,7497, 0,7464 și 0,7421. Evident că taurii mizează în continuare pe șansa lor, trecerea peste această zonă deschizând calea revenirii la psihologicul 0,77, pe unde trece și media mobilă SMA 200 de pe D1, cum aminteam tot data trecută, când le fixam acestora următoarea țintă, afirmând că străpungerea acestui nivel rotund le poate readuce acestora curajul și speranța unei reveniri către 0,7790/0,7800”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *