Va schimba AUD/USD prefixul?
15/01/2018
USD/CAD în așteptarea deciziei BOC
17/01/2018

Eminescu, pragul și guvernul

Cursul EUR/CHF a depășit ieri cotația de 1,18, apropiindu-se astfel la mai puțin de 200 puncte de binecunoscutul nivel de 1,2, prag stabilit de către SNB (Swiss National Bank) în 2012 ca limită inferioară pentru această pereche. Și fiindcă am amintit de ziua de 15 ianuarie (a naibii coincidență), să menționez că tot ieri s-au împlinit fix trei ani de când aceeași bancă a renunțat complet neașteptat la apărarea acestui prag, o zi istorică pentru piețe, căci a consemnat una dintre cele mai mari prăbușiri ale prețului văzute vreodată, EUR/CHF scăzând peste 3000 de pips în doar câteva minute frenetice (dealtfel francul elvețian s-a apreciat circa 30% în raport cu toate celelalte valute chiar înainte ca majoritatea participanților la piață să afle ce s-a întâmplat). Bineînțeles că pentru români, 15 ianuarie ar trebui să aibă semnificații mult mai importante, căci s-au împlinit 168 ani de la nașterea poetului național, dar, cum cultura este de mulți ani pe trend descendent, constatăm, cu părere de rău, că interesul mass-mediei a fost canalizat ieri către demisia guvernului Tudose. De amintit totuși că mișcarea de acum 3 ani a afectat negativ pe foarte mulți români care, lipsiți de educație financiară, au făcut jocul băncilor, împrumutându-se  în franci elvețieni.

Revenind la 15 ianuarie 2015, această zi a marcat definitiv piețele, invitând la o regândire asupra reglementării și reașezând pe baze noi industria de retail FX, după ce a falimentat sau paralizat o seamă de brokeri importanți (de ex. FXCM). Piețele au fost total surprinse de această decizie cu totul neașteptată a SNB, mai ales că a venit la doar o săptamâna după ce bancherii reiteraseră ca apărarea pragului este o „piatră de temelie” a politicii lor monetare. Odată cu abandonarea pragului, SNB a redus rata depozitelor cu 50 de puncte de bază (la -0,75%), în încercarea de a descuraja aprecierea francului. După un minim pe la 0,85 (rotund), EUR/CHF a urcat în următoarele zile până la 1,08, vorbindu-se deja despre intervenția SNB (care, fie vorba între noi, intervine destul de des în piață, după cum am mai afirmat în postările mele). De amintit că în același timp a crescut prețul aurului, pe fondul refugiului către active safe heaven. Președintele SNB Thomas Jordan a declarat că a fost necesar să ia piața prin surprindere, dar a refuzat să comenteze comunicarea cu alte bănci centrale, căci întrebarea care s-a pus este cine mai știa de această mișcare (de exemplu când a fost introdus pragul, soția președintelui de atunci al băncii, Philipp Hildebrand, a făcut unele tranzacții valutare forțându-l ulterior pe acesta să demisioneze). Referitor la același prag și fatidica zi din ianuarie 2015, a fost masacru și din motivul că extrem de mulți traderi au fost prinși long EUR/CHF, căci aceasta a fost pentru mult timp gândită ca o tranzacție cu sens unic. Totodată brokerii de retail, așa după cum spuneam, au fost foarte afectați, cu balanțe negative în multe conturi și pierderi consistente.

Revenind la grafic, va fi interesant ce se va întâmpla dacă actualul trend (o evoluție pe placul băncii centrale) va continua, căci, așa cum spuneam, ne apropiem de cotația rotundă de 1,2. Până acolo însă putem asista la corecții, mai ales că ne aflăm la nivelul de rezistență de la 1,1820. Vânzătorii își pot seta tragetul pe termen mediu la linia de suport de pe weekly, (cea albă, ce trece acum pe la 1.14), deși o semenea mișcare poate avea loc (și) după eventuala atingere a nivelului de care am tot amintit, cel de la 1,2. Ținte mai apropiate, pe termen scurt, pot fi cele de la 1,1523, 1,1616 sau 1,1783 (aflat acum la linia de pe daily, cea roșie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *