Eminescu, pragul și guvernul
16/01/2018
The Trend Is Your Friend
18/01/2018

USD/CAD în așteptarea deciziei BOC

USD/CAD consolidează deasupra zonei de la 1,2415/45, pe o volatilitate destul de ridicată în ultimele zile, înaintea evenimentului principal din această săptămână, și anume reuniunea de politică monetară de astăzi a BOC (Bank Of Canada). Piața dă șanse de circa 90% unei majorări a ratei de dobândă cu 25 puncte procentuale dar, în atare situație, importantă nu va fi decizia în sine (căci la asemenea așteptări majorarea pare deja decisă) ci, mai ales, comunicatul băncii. Nu există nicio îndoială că economia, în general, s-a îmbunătățit pe parcursul ultimelor luni ale anului trecut, așa cum dealtfel am afirmat ultima oară chiar în analiza precedentă, intitulată ”Dolarul canadian pe cai mari”, dar există totodată și sectoare care au încetinit. Referitor la acest comunicat (ce va fi dat publicității la ora 17,00) și la conferința de presă a guvernatorului Poloz (ora 18,15), analiștii așteaptă semnalele date pentru viitor de către bancă. Acestea ar fi, cumva logic, două, în eventualitatea majorării dobânzii, și anume 1.semnal că pe viitor ar urma și alte majorări sau 2. următoarele mișcări sunt depende de datele economice viitoare. Evident că nu trebuie scoasă complet din calcul varianta ca BOC să păstreze azi ratele neschimbate, urmând să comunice că și-a însușit progresele observate în economie iar trendul acesta să determine o creștere a ratei de dobândă în ședința viitoare (din martie).

Trecând acum la analiza grafică, observăm că de la ultima reuniune de politică monetară, cea din decembrie, dolarul canadian s-a apreciat semnificativ (aproximativ 2%), până la zona de suport din jurul psihologicului 1.24. Taurii așteaptă, evident, un semnal dovish din partea băncii, pentru a determina o creștere a cotației USD/CAD către nivelurile mele de deasupra următorului nivel psihologic (adică 1,25), respectiv 1,2550 și 1,2580. Deasupra se află, după cum se vede pe graficul daily, o zonă puternică de rezistență, care va fi greu de trecut imediat, ținând cont și de media mobilă SMA100 de pe același D1.

De partea cealaltă vânzătorii speră la străpungerea suportului și retestarea minimelor de la 1,2350, urmând ca un mesaj hawkish să dea un imbold prețului către psihologicul 1,23 și apoi 1,2262 (care este totodată fibo 76,4 din creșterea septembrie-octombrie 2017).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *