Cât se va menține petrolul la 60$/baril?
09/02/2018
Multe grafice și cifre rotunde
13/02/2018

Inflația, SNB și USD/CHF

Săptămâna aceasta începe cu o zi extrem de liniștită în privința calendarului economic (mai rar asemenea situații), singurele cifre (fără importanță) venite astăzi (cu excepția altora la fel de neimportante din China și celor de diseară referitoare la balanța bugetară a guvernului federal din Statele Unite) fiind cele referitoare la indexul prețurilor de consum (CPI) din Elveția pentru luna ianuarie. Acestea sunt pe undeva în ton cu previziunile, adică -0,1% (așteptări de -0,1%) față de luna trecută, respectiv 0,7% (așteptări de 0,8%) comparativ cu anul trecut. Prețurile de consum reprezintă cea mai mare parte a inflației globale, un indicator economic foarte important pentru evaluarea valutară, deoarece prețurile în creștere determină de obicei băncile centrale să crească ratele dobânzilor pentru a menține inflația în parametrii stabiliți. SNB (Swiss National Bank) are preocupări inflaționiste scăzute și deocamdată nu se pune în discuție schimbarea politicii monetare a băncii centrale, ale cărei depozite la vedere sunt acum de 574,7 miliarde franci (neschimbate față de săptămâna trecută), cele interne constituind 466,4 miliarde franci (față de 465,4 miliarde anterior).

Privind către graficul USD/CHF, reamintesc ce spuneam în încheierea analizei de data trecută, intitulată ”Going Down”, atunci când ne aflam cu prețul chiar deasupra cifrei rotunde 0,93: ”În mod normal, o posibilă străpungere a suportului actual, ar deschide drumul către nivelul de la 0,9242, iar apoi, dacă dolarul va rămâne la fel de vândut, la 0,9093, minimul din mai 2015 și care este următorul de după prăbușirea din 15.01.2015, eveniment de la care s-au împlinit de curând trei ani și despre care am scris în postarea ”Eminescu, pragul și guvernul”. Cumpărătorii au însă speranțe că suportul nu va ceda iar ordinele plasate aici, cu un risc absolut minim, vor atinge măcar zona de dublă rezistență de la 0,9380/400, urmând ca în bătălia de acolo să aibă iarăși succes și să reușească ulterior schimbarea trendului pe H1 și atingerea nivelurilor superioare, aflate la 0,9480, 0,9570 și 0,9662 (căci despre schimbarea trendului mare nu poate fi vorba acum, după cum se vede pe graficul daily)”. După cum se observă minimele s-au situat deasupra nivelului 0,9242, cumpărătorii valorificând astfel, după cum bănuiam, raportul favorabil risc-recompensă din această zonă, ducând prețul până la rezistența mea de la 0,9480. Deprecierea dolarului din ultimele zile ale săptămânii precedente a readus însă cotația sub zona de rezistență de la 0,94, unde ne aflăm momentan, chiar la linia de suport a posibilului canal ascendent de pe H1.

Acesta este deocamdată obstacolul pe care îl au de trecut taurii, în încercarea lor de a atinge țintele amintite mai devreme. Un obstacol la care se adaugă și media mobilă SMA100 de pe H4. Rămâne de văzut dacă vor reuși, căci, în caz contrar, este posibil ca prețul să evolueze într-un range undeva în această zonă, trecerea sub minimele actuale deschizând calea către 0,9093 și zona 0,9000/0,9100, una extrem de solidă și pe care probabil că SNB va încerca, ca de obicei, în măsura posibilităților, s-o evite sau, dacă nu va reuși, măcar s-o susțină, fiind vorba totuși, în caz contrar, (și) de schimbarea prefixului (situație întâlnită de-a lungu timpului doar în 2011, 2014 și cea amintită din 2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *