Bitcoin’s Technicals
22/08/2018
Three For The Gold (9)
24/08/2018

Latitudine 43-41’04” N, Longitudine 110-41’24” W

Aici se află pe glob Jackson Hole, Wyoming, SUA, stațiune în care începe astăzi simpozionul economic anual, sponsorizat începând cu 1978, de către Federal Reserve Bank din Kansas City. Simpozionul, care din 1981 se ține în această localitate pitorească (devenită astfel faimoasă), se concentrează pe o problemă economică importantă cu care se confruntă economiile SUA și mondiale. Printre participanți se regăsesc proeminenți bancheri centrali, miniștri de finanțe, academicieni, cadre universitare și lideri ai piețelor financiare din întreaga lume, care, într-o discuție deschisă, abordează aspectele economice, implicațiile și opțiunile politice referitoare la subiectul ales. Această întâlnire este folosită, de obicei, pentru a prezenta noutăți și schimbări ale politicii monetare la nivel mondial, prin mesaje care nu sunt la prima vedere foarte evidente, dar care se dovedesc de maximă importanță pe termen lung. Etapele simpozionului, care includ lucrări, comentarii și discuții, sunt urmate îndeaproape de către participanții la piață și, deși întâlnirile sunt închise presei, oficialii vorbesc de obicei cu reporterii pe parcursul zilei. Comentariile neașteptate emise de greii de la această întâlnire au potențialul de a crea volatilitate pe piețele financiare (după cum spuneam acum doi ani, un astfel de discurs, la întalnirea din 2014, a noii președinte de atunci a FED-ului, Janet Yellen, a dus la începutul unei lungi perioade de apreciere a dolarului).

Simpozionul de politică economică de la Jackson Hole este practic una dintre cele mai lungi conferințe bancare centrale din lume. Participanții sunt selectați în funcție de tematica fiecărui an, dar se acordă o atenție suplimentară tocmai pentru a crea diversitate regională în rândul participanților (care de obicei sunt circa 120 de persoane, reprezentând o varietate de medii și industrii, participarea la eveniment fiind limitată). În plus, în timp ce FED-ul din Kansas City primește numeroase cereri de la mass-media din întreaga lume, și participarea presei este limitată la un grup select, tocmai pentru a asigura transparența simpozionului, fără a copleși sau a influența procesul (iar toți participanții la simpozion, inclusiv membrii presei, plătesc o taxă de participare, folosită ulterior pentru a recuperarea cheltuielilor).

Tema pentru fiecare simpozion anual este aleasă de către banca organizatoare, care solicită experților să scrie lucrări pe sub-teme similare, care ulterior sunt disponibile online (în plus, și transcrierile procesului sunt postate pe site când devin disponibile, acest proces putând dura câteva luni). Peste 150 de autori au prezentat până acum lucrări pe teme precum inflația, piețele forței de muncă și comerțul internațional. Dintre temele cele mai interesante din această perioadă de 40 ani a simpozionului amintesc aici două:
Cauzele inflației (1984) = un subiect major și continuu pentru băncile centrale, care încearcând să controleze inflația, stabilesc ratelor dobânzilor pentru a preveni creșterea rapidă a prețurilor. Cu toate acestea, în aceste zile, prevenirea inflației nu mai este la fel de simplă ca atunci, căci economia globală este plină de lichidități, în mod normal, o sursă potențială pentru inflație (mai mulți bani pentru aceleași bunuri, ceea ce duce la prețuri tot mai mari).
Bilanțurile băncilor centrale și stabilitatea financiară (2016) = În urma crizei financiare globale, băncile centrale au folosit o varietate de proceduri pentru a-și resuscita economiile. Deși varianta tradițională de reducere a ratelor dobânzilor pentru scăderea costurilor de împrumut a fost utilizată pe scară largă, multe bănci centrale au folosit de asemenea abordarea mai neconvențională, de a-și îmbunătăți bilanțurile prin achiziționarea de active financiare în cantități mari (Quantitative Easing, QE), cum ar fi obligațiuni de stat, municipale sau corporatiste, dar, în unele cazuri, și diverse acțiuni.

Simpozionul de anul acesta, care se va desfășura în perioada 23-25 august (președintele FED Jerome Powell își va susține discursul vineri la ora 17,00), va avea ca temă „Schimbarea structurii pieței și implicațiile pentru politica monetară”, oferind o oportunitate pentru academicieni și factorii de decizie politică să ia în considerare numeroasele provocări geopolitice, cum ar fi situația din Turcia, războiul comercial sau contribuția giganților corporativi la scăderea concurenței pe piață.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *