Istoria se repetă
14/11/2018
EUR/USD și cifrele rotunde
19/11/2018

Volatilitate ridicată pe lira sterlină

Oare putem să analizăm din punct de vedere tehnic evoluția GBP/USD în acestă perioadă, când volatilitatea este la cote ridicate tocmai pentru că Brexitul își pune din ce în ce mai mult amprenta pe evoluția acestei perechi? Eu zic că da, însă înainte de grafice să ne aplecăm pentru început asupra aspectului fundamental, despre care am amintit și ieri în emisiunea Feel The Markets de la televiziunea PROFIT.ro https://www.profit.ro/live.

Am vorbit acolo despre 3 scenarii la care ne putem aștepta, având în vedere că era în plină desfășurare ședința cabinetului May în care era supus spre aprobare textul tratatului agreat de către negociatorii din Marea Britanie și Uniunea Europeană. Spuneam că pentru lira sterlină, pe termen mediu, varianta optimistă (și, deci, o posibilă apreciere pentru GBP) ar însemna o aprobare a documentului în forma actuală urmată de o ratificare ulterioară în parlament, în timp ce varianta pesimistă ar fi respingerea textului chiar în cadrul guvernului (ceea ce ar fi dus probabil la o cădere puternică a GBP într-o primă fază). Însă cele mai mari șanse le dădeam celei de-a treia variante, și anume o aprobare în cabinet (ceea ce s-a și întâmplat după discuții prelungite), urmată de discuții prelungite, negocieri și eventual o respingere în parlament sau o prelungire a termenului de ratificare (reamintesc că deadline-ul pentru Brexit este 29 martie 2019).

Situația în acest moment este tensionată chiar în cadrul propriului partid (aseara au fost zvonuri despre demisiile a doi miniștri), iar premierul May se poate confrunta cât de curând cu o moțiune de cenzură, căci textul actual al înțelegerii are opozanți chiar în cadrul conservatorilor, nu mai vorbesc de opoziție sau o mare parte a scocietății (nu au dispărut nici ideile unui nou referendum, într-o formă sau alta).
Reamintesc că punctul nevralgic din tratat este granița irlandeză. Acordul prevede că Regatul Unit va merge mai departe cu o fază de tranziție până în decembrie 2020, dar conține opțiunea de a prelungi perioada de tranziție, fără a exista o dată finală convenită pentru prelungire. Conturul acordului actual sugerează că relația comercială dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană va fi încă strâns legată, însă probabil că Parlamentul nu va fi de acord cu o uniune vamală deschisă.
În ceea ce privește pașii de urmat pentru un acord, aprobarea guvernului înseamnă că oficialii europeni urmează să stabilească o dată ( probabil pe 25 noiembrie) pentru un summit care să finalizeze înțelegerea și să dea lumina verde înainte de a fi readus în parlamentul britanic pentru un vot decisiv (probabil în decembrie).

Cu toate acestea, riscul cel mai mare este acela unei moțiuni de cenzură împotriva actualului guvern, ceea ce mărește incertitudinea, deoarece o reușită ar amenința să anuleze textul Brexit convenit în prezent. În concluzie, există suficiente argumente pentru o menținere a volatilității crescute pe liră în următoarele zile/săptămâni, ceea ce era dealtfel de așteptat.

Pe grafice pare mai simplu, căci ceea ce afirmam ultima oară rămâne valabil, mai ales că mișcările prognozate s-au confirmat pe deplin, iar nivelurile și zonele de suport/rezistență au fost revalidate, oferind după părerea mea unicele variante de risc minim ținând cont de volatilitatea ridicată. În acest sens o să dau copy-paste la fragmentele de luat în seamă la care o să fac mici adăugiri.


[dt_highlight color=”” text_color=”” bg_color=””][/dt_highlight]  Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!


Pe imaginea mea weekly, aș zice una consacrată (căci cei care urmăresc aceste postări probabil au memorat-o de cât de mult au privit-o de atâta vreme), se observă cum prețul nu a reușit să treacă peste nivelul fibo 38,2 (aflat la 1,3172) al scăderii post Brexit, deși a avut câteva încercări. Astfel, după consolidarea din această zonă importantă, având în vedere că tot pe acolo trece și media mobilă SMA100, după cum menționam data trecută, s-a reluat scăderea și primul target, cel de la fibo 23,6, a fost atins. Rămâne de văzut dacă o potențială corecție va readuce cotația de unde am plecat sau, la un moment dat, vânzătorii vor reintra pe poziții cu intenția clară de a duce prețul sub suport, undeva în primul palier din cele 4 de 700 pips în care am împărțit scăderea post referendum Brexit”. Se vede clar cum cotația a revenit exact de unde plecasem (la 38,2) de unde vânzătorii au preluat iarăși controlul, prețul evoluând acum între cele două niveluri iar trecerea confirmată de aceste zone va determina probabil direcția pentru următoarea perioadă, însă nu putem face predicții pe termen lung având în vedere cele afirmate referitor la Brexit.În ceea ce privește time frame-ul D1, din minimul de la psihologicul 1,27 ținta taurilor este cu siguranță aceeași de la 1,3270-1,3310, pe care, de va fi cazul, să reușească a treia oară să o depășească. Deocamdată mai e cale lungă până acolo și acesta presărată cu numeroase obstacole, primul fiind fibo 61,8, care probabil că va fi atins, însă greul începe apoi cu zona 1.3030/70, pe unde trece și media mobilă SMA100, ultimul fiind fibo 50,0 și media mobilă EMA200”. Se observă cum chiar această rezistență a oprit mișcarea ascendentă, iar după scăderea ce a urmat am revenit acum chiar la rezistența imediat inferioară, cea de la 1,3030/70. Având în vedere că pe aici trece media mobilă SMA100, este foarte posibil ca vânzătorii să prindă curaj și să readucă prețul către suport, însă, ca o concluzie, atâta timp cât ne menținem în range-ul delimitat de zonele 1,3270-1,3310 și 1,2600-1,2760, totul este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *