Am anticipat corect scumpirea aurului
09/01/2019
Pictures At An Exhibition (4)
11/01/2019

Dow Jones la început de an

Deși DJIA (Dow Jones Industrial Average, detalii despre probabil cel mai cunoscut indice bursier din lume găsiți aici) a trecut în decembrie sub suportul extrem de solid de la 23350/550, iată că în această a doua săptămână din 2019 prețul a revenit deasupra. Suportul respectiv reprezintă practic limita inferioară a range-ului în care a evoluat cotația pe parcursul anului trecut, limita superioară fiind 26750/950, zona maximelor istorice ale indicelui. Dacă tot am amintit acest fapt, să spunem că valoarea (la închidere) maximă istorică este de 26828$ (03.10.2018), pe când cea minimă istorică este 41$ (iulie 1932). Și dacă tot suntem la statistici, să reamintesc că anul trecut indicele american, cu creșterea căruia Donald Trump se laudă ori de câte ori are/n-are ocazia, a avut un randament negativ, de aproximativ -6%.

Apropos de președintele american, acesta a afirmat zilele trecute, citez din memorie, ceva de genul: ”Cifrele economice arată foarte bine. Vă puteți imagina dacă aș fi avut, precum administrația anterioară, mai degrabă rate de dobândă zero decât ratele normalizate ridicate pe care le avem astăzi. Ar fi fost atât de simplu! Cu toate acestea, piețele au crescut foarte mult de la alegerile din 2016”. Reamintesc că Trump a criticat în repetate rânduri politica FED, acuzând instituția că are o politica monetară prea restrictivă și creează presiuni de apreciere a USD, afectând poziția comercială a SUA, crescând costurile de împrumut și punând bețe în roate creșterii economice. În ceea ce privește observațiile sale cu privire la ratele dobânzilor, nu sunt chiar greșite, dar este greșit să plasezi/compari starea actuală a economiei în locul în care se afla acum doi ani în ciclul ăsta economic, căci, odată cu îmbunătățirea economiei, trebuiau luate măsuri de către FED, altfel ar fi fost acum într-o poziție dificilă de a face față unei eventuale crize economice. Dacă e să facem calculele, într-adevăr de la alegeri DJIA (08.11.2016 = 18300), Dow Jones a crescut circa +30%, iar de la depunerea jurământului (21.01.2017 = 19700), cam +20%. Apropos de Federal Reserve, un articol interesat care merită citit este cel pe are l-am publicat acum trei zile ”FED a schimbat tonul, urmează partitura?”.

Revenind la graficul daily, această întoarcere deasupra zonei de suport poate readuce optimismul pentru tauri, însă nu cred că ar trebui să deschidă momentan șampania (eventual cea rămasă după sărbători, căci nu prea au avut motive în ultima lună să cumpere alta). Nu mă refer acum la motivele fundamentale care fac ca piețele bursiere în general și cea americană în particular să se afle pe o tendință de scădere începând cu ultimul trimestru al anului trecut (pe scurt sunt îngrijorări provocate de câştigurile companiilor, creşterea costurilor cu împrumuturile, încetinirea economiei mondiale, tensiunile comerciale internaţionale, etc), am mai scris despre acest fapt în postări precedente și am vorbit destul de des la emisiunea FeelTheMarkets, pe care o realizez zilnic de la ora 18,00 la televiziunea PROFIT.ro (difuzată pe rețelele de cablu dar și online aici profit.ro/live). Însă din punct de vedere al analizei grafice, doar o revenire peste 24600-25000 (superpsihologic) va schimba întrucâtva acest pattern, și va fi foarte dificil de străpuns această zonă delimitată de nivelurile fibo 38,2 și 50,0 ale scăderii 03.10-27.12, căci în afară de faptul că sunt niveluri/zone confirmate de multe ori în trecut, pe aici trec medile mobile (EMA și SMA) de 200 perioade, dar și liniile (albe) ascendentă (care unește minimele începând din februarie 2018), respectiv descendentă (ce unește maximele începând cu 03.10). Dealtfel aceasta era convingerea mea încă din 13 decembrie (ne aflam atunci chiar la rezistența respectivă, deci era mult mai ușor pentru cumpărători), când afirmam că ”cea mai importantă (zonă) rămâne cea de la 25K, și asta nu doar pentru că este o cifră extrem de rotundă, ci pentru că a fost validată ca suport/rezistență de cele mai multe ori și, în aceste momente, prin apropierea ei trec mediile mobile de 200 perioade (SMA și EMA), ceea ce va face și mai dificilă încercarea taurilor de a duce prețul deasupra”. Probabil că o consolidare pe noile niveluri de preț este o variantă de luat acum în calcul, însă în scenariul în care se vor relua scăderile, vizate vor fi următoarele zone de suport, cele aflate în jurul nivelurilor 22200, respectiv 21600.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *