Briefing 05.02.2018
05/02/2019
Briefing 06.02.2019
06/02/2019

AUD/USD, între fundamental și tehnic

Datele mai slabe ale vânzărilor cu amănuntul în Australia (-0,4% comparativ cu 0,5% luna trecută și așteptări de 0,0%) au crescut pe undeva îngrijorarea că RBA (Reserve Bank of Australia) ar putea să-și schimbe în declarațiile de astăzi tonul neutru și să revină la un semnal mai dovish privind politica monetară. După cum era de așteptat, banca centrală a menținut rata dobânzii neschimbată (+1,50%), menținându-și însă în cea mai mare parte poziția, căci nu a indicat încă o trecere la acea poziție mai dovish. Însă, până la urmă, este o poziționare normală pentru RBA, căci comunicatul de astăzi oricum nu indică vreo apropiere de momentul creșterii ratelor, astfel încât orice retorică bullish este pentru moment încă marginalizată.

Creșterea din ultima perioadă a prețurilor pentru materiile prime contribuie din plin la îmbunătățirea evoluției balanței comerciale, care, tot după cifrele sosite astăzi, indică un plus de 3,68 miliarde (comparativ cu 2,26 miliarde data trecută și așteptări de 2,25 miliarde). Este, dealtfel, un factor pozitiv pentru evoluția AUD, însă există și avertismente negative, căci, precum și în cazul altor economii globale, exporturile și importurile au, pe ansamblu, o tendință de încetinire. Însă dacă negocierile comerciale dintre SUA și China se vor încheia până la urmă cu un acord (acestea par să fie acum într-o direcție mai bună decât în urmă cu câteva luni), aceasta poate fi o altă bilă albă pentru aussie (cum mai este cunoscută moneda australiană în jargonul traderilor).

Totuși, pentru a determina un pattern bullish pe viitor, AUD/USD trebuie să treacă și să se stabilizeze peste zona din jurul psihologicului 0,7500, însă, până acolo, după cum se observă pe planșa daily, prețul trebuie să treacă de zona de rezistență de la 0,7325/75, aflată în jurul nivelului fibo 61,8 al creșterii multianuale din anii 2016 și 2017.

Tot pe acolo trece și media mobilă SMA200, ceea ce face mai dificil de trecut acest obstacol. Cealaltă medie mobilă simplă, cea de 100 de perioade, trece pe la zona de suport 0,7160/200 (aflată deasupra lui fibo 76,4%), una la fel de solidă, iar o evoluție între aceste limite nu este deloc exclusă (dealtfel vorbeam desprea această variantă încă din octombrie). Pe de altă parte, să nu uităm de suportul de la 0,7020/60, zona din jurul superpsihologicului 0,70 fiind practic cea a minimelor ultimilor 2 ani.

Păstrez și imaginea de pe un time frame inferior, cel de H4, despre care afirmam data trecută, în postarea intitulată ”ASX200, AO și AUD/USD”, că “interesantă este și planșa H4, pe care am plasat un Fibonacci retracement pe scăderea amintită din decembrie, și pe care se observă că prețul consolidează acum exact între 50,0 și 61,8, o trecere peste/sub aceste limite favorizând o viitoare posibilă mișcare. Atenție la mediile mobile exponențiale de 100, respectiv 200 perioade, care fac mult mai dificilă străpungerea suportului, dând astfel mai mult curaj cumpărătorilor”. Ce s-a mai întâmplat între timp? A fost o încercare (reușită parțial) de trecere sub fibo 50,0 și mediile mobile, însă prețul a revenit repede deasupra, creșterea de azi dimineață confirmând acest suport solid. Iar punctul de pornire, respectiv de final al acestui impuls au favorizat trasarea unui posibil canal ascendent, unul din care, probabil, prețul va ieși cât de curând (sau nu, ceea ce va face mult mai simplă tranzacționarea intraday și/sau pe termen scurt).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *