Psihologia în tranzacționare
02/02/2017
Profit LIVE
21/02/2017

Principalele riscuri din piață

1. Risc dat de piață

Este inerent într-o piață liberă, deschisă, și provine de la cumpărători și vânzători. Acest tip de risc poate fi controlat, definit și limitat prin instrumente tehnice.

2. Risc la știri/evenimente

Apare ca urmare a știrilor/evenimentelor programate sau neprogramate. De exemplu șomajul reprezintă un event-risk programat (il găsim intotdeauna in calendar). Evenimentul care a avut loc pe 07 octombrie anul trecut pe liră, de exemplu, a fost un eveniment neprogramat. A fost un așa-zis „fat finger”? Computere? Comentariile lui Hollande? Oricare ar fi fost cauza, evenimentul s-a declanșat precum un uragan. Poate că unii au „mirosit” că urmează să se întâmple ceva. Cu siguranță că analiza tehnică era bearish pe GBP/USD, dar nu cred ca cineva putea anticipa o scădere de circa 570 pips in doar două minute. Acest tip de risc este mai greu de protejat. Poți avea StopLoss-uri care însă nu pot fi garantate la cotațiile respective, cu asemenea mișcări.

3. Risc de lichiditate

Se întâmplă atunci când piețelor le lipsește lichiditatea. Atunci când avem un eveniment, programat sau nu, crește și riscul de lichiditate. Nu este ușor de gestionat in aceste condiții o poziție pe care o ai în piață, fiind șanse să actionezi greșit atunci când riscul de lichiditate este mare. Această lipsă de lichiditate determină spread-urile variabile să crească și poate genera (mini)gap-uri pe grafice.

De aceea este foarte bine ca riscul asumat să fie foarte bine definit și să tranzacționăm cu un raport risk-reward favorabil (subunitar), care să se încadreze în regulile de money-management stabilite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *