Aurul, oglinda și elipsa
02/08/2017
The (Gold) Trend Is Your Friend
01/09/2017

Despre Australia, carry trade și AUD/USD

Dolarul australian este, după cum știm, o monedă de risc. Adică se apreciază odată cu mărfurile și acțiunile, când în piață există un sentiment de ”risk-on”, și se depreciază atunci când riscurile cresc, lucrurile se înrăutățesc și sentimentul devine negativ, adică ”risk-off”. Despre toate acestea în detaliu în acest articol ”Risk-off / Risk-on”. Australia exportă mărfuri, în cea mai mare parte metale, cum ar fi fierul și cuprul. Deseori găsim o corelație între prețul minereului de fier și dolarul australian. Boom-ul de mărfuri a ținut Australia în afara recesiunii de aproape 25 de ani. Țara se bucură de explozia sectorului minier legat de creșterea economiei chineze, chiar dacă acest boom și-a atins probabil vârful în ceea ce privește creșterea. Datele economice ce vin dinspre China au o pondere din ce în ce mai mare, mai ales că influențează prețurile la fier. Ratele de dobândă s-au diminuat în Australia în ultimii ani, după un ciclu de creștere post-criză timpuriu. Cu toate acestea, se pare că noul guvernator al RBA, Philip Lowe, nu dorește să le reducă mai mult.
Din punct de vedere tehnic comportamentul AUD/USD este de obicei prietenos, în sensul că respectă nivelurile de suport și rezistență, liniile de trend, etc. Astfel, perechea a devenit mai populară și mai tranzacționabilă în ultimii ani, chiar și după criza financiară care a determinat sfârșitul celebrului „carry trade”. În câteva cuvinte, această strategie de tranzacționare însemna împrumutul unei monede cu o rată scăzută a dobânzii și utilizarea fondurilor pentru cumpărarea unei monede diferite, cu o rată a dobânzii mai mare. Obiectivul traderilor în această strategie era de a câștiga nu numai din diferența dintre ratele dobânzii celor două valute, ci și din aprecierea monedei pe care au achiziționat-o. În trecut, AUD/USD a fost una dintre principalele perechi valutare folosite în strategia carry trade. În anul 2003, de exemplu, perechea a oferit o rată de profit pozitivă de 2,5%. Deși acest lucru poate părea mic, cu utilizarea unui leverage de 10:1, randamentul devenea 25%. Totodată, în aceeași perioadă, AUD s-a apreciat de de la 0,56 până la aproape 0,80 (la începutul lui 2004) față de USD, ceea ce a reprezentat o apreciere de peste 40% pe AUD/USD. Deci, iată, un dublu câștig obținut cu strategia menționată. Și dacă tot am amintit aceste cifre, vrând nevrând putem face observația că prețul se află zilele acestea la același nivel ca acum 13 ani, adică 0,80. Însă evoluția din acești ani a dus cotația atât prin minimul post-criză de la 0,60 cât și prin maximele din 2011 de la 1,10.

Revenind în actualitate, observăm că aprecierea de zilele trecute s-a oprit în nivelul de la 0,8060, încercarea ulterioară stabilind un maxim la 0,8040. Scăderea de ieri a dus prețul la suportul de la 0,7924, sub zona din jurul psihologicului 0,80 de care aminteam și pe unde trece și media mobilă SMA 200 de pe weekly. Ar putea fi acesta un semnal pentru o scădere mai mare decât o simplă corecție. Putem încerca să trasăm și un canal descendent, dar este încă prematur iar linia de suport nu cred că ar trebui să devină un argument hotărâtor pentru cumpărători. Oricum ordinele de BUY ar trebui să aibă un Stop Loss foarte mic aici, căci dacă scăderea se va relua, validând streagul în formare pe această miniconsolidare, ținta ar trebui să fie 0,7880, unde s-au situat și minimele din 21.07 respectiv 26.07.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *