1 Bitcoin = 10K USD
29/11/2017
USD/CHF și mediile mobile
05/12/2017

GBP/USD între fundamental și tehnic

GBP/USD este una dintre cele mai tranzacționate perechi valutare din lume și, cu siguranță, una dintre cele mai vechi (cursul de schimb a fost transmis printr-un cablu de comunicație submarin între Marea Britanie și SUA la mijlocul secolului 19, de aici și termenul de jargon de ”cable”). Mai amintesc din când în când anumite considerente despre această pereche, și voi relua aici cele spuse în postarea de pe 01.08. Volatilitatea ridicată a caracterizat mai mereu GBP/USD, iar zvonurile, scurgerile de informații sau senzația de nervozitate fac ca, de multe ori, să observăm o mișcare a pieței înainte de publicarea unor date sau știri din calendarul economic. Am atras atenția de multe ori asupra faptului că, începând de la decizia istorică a alegătorilor din Marea Britanie de a părăsi Uniunea Europeană, perechea este influențată în principal de acest eveniment. Brexit-ul a trimis cotația la niveluri văzute ultima dată în anii 80, însă ulterior, declanșarea articolului 50 și anunțarea unor alegeri anticipate au determinat o creștere a lirei. Totuși previziunile post-Brexit asupra evoluției GBP/USD diferă în funcție de intervalul de timp…iar grijile privitoare la Brexit continuă să influențeze starea de spirit a investitorilor, deoarece începutul negocierilor dintre Marea Britanie și UE a scos la iveală diferende mari între cele două părți, vorbindu-se despre un “Hard Brexit”, de exemplu, cu abandonul pieței unice”. Economia Marii Britanii a încetinit în 2017. Pe de altă parte, lira slabă a împins inflația peste creșterile salariale. Banca Angliei a decis să ridice ratele în noiembrie 2017, afirmând însă că va fi o mișcare singulară. Mark Carney și colegii săi prevăd doar două astfel de mișcări în următorii trei ani. Totuși, aceste decizii au ajutat moneda britanică să se stabilizeze și ulterior să se aprecieze, odată și cu deblocarea negocierilor cu privire la Brexit. Premierul Theresa May ar putea fi de acord să plătească prețul ridicat pentru „factura de divorț” pe care UE îl cere.

Privind la graficul daily putem observa că prețul se menține în trendul ascendent din acest an, deasupra deasupra mediei mobile SMA 100, care se comportă ca un adevărat suport în ultima perioadă și de care cumpărătorii se folosesc pentru a intra în poziții. Dealtfel dădeam șanse unei astfel de evoluții încă de acum o lună când, referindu-mă la preț, spuneam că ”atâta timp cât va reuși să se mențină peste acest indicator și, mai ales, deasupra liniei, șansele continuării aprecierii rămân intacte”. Iar cotația s-a apropiat de maximele anului, după cum se vede și cum dealtfel și anticipam în aceeași analiză.

La o analiză un pic mai detaliată, de exemplu pe un timeframe mai mic, cum ar fi H1, observăm că media mobilă SMA 100 este foarte urmărită de către traderi (în special cei intraday), comportându-se ca o veritabilă linie de suport a actualului trend ascendent, plecat din zona de suport 1,3070/85 (cu excepția din ziua de 28.11 care, nu-i așa, confirmă regula). Prețul a străpuns până la urmă zona de rezistență a range-ului din ultima perioadă , aflată în jurul nivelului psihologic 1,33, oprindu-se sub nivelul meu de la 1,3562. Rămâne de văzut dacă corecția actuală va readuce cotația tocmai la suportul de la 1,3323, sau scăderea se va opri la 1,3394 (rotund 1,34), de unde taurii să forțeze un nou impuls care, de data aceasta, să atingă zona maximelor din 2017, aflată deasupra cifrei rotunde 1,36. Evident că vânzătorii și-ar dori ca scăderea să continue până în zona liniei ascendente a canalului amintit (cea roșie), aflată acum imediat sub suportul de la 1,3224, zonă foarte favorabilă din punct de vedere al raportului risk-reward și pentru ordinele de BUY. Însă din punctul meu de vedere, dacă se va ajunge acolo, voi fi mai atent la linia albă, care unește minimele începând cu luna aprilie, și care este mai solidă, fiind confirmată de mai multe ori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *