Vor reuși taurii în demersul lor?
10/04/2018
Petrolul la maximul ultimelor 40 luni
12/04/2018

Buy GBP/USD in April

În concluzie afirmațiile rămân pe mai departe valabile și, deci, e nevoie de mai mult căci, deocamdată, aprilie a fost până acum luna taurilor.

Din punct de vedere istoric, mai multe perechi valutare au prezentat în luna aprilie pattern-uri sezoniere puternice, iar în capul listei, cu apreciere mai de fiecare dată, este GBP/USD. Dealtfel, după cum se vede pe graficul monthly, în ultimii 20 ani doar de două ori (în 2000 și 2004) GBP/USD a încheiat această lună în scădere!

În conformitate cu postulatul, atât de cunoscut de către traderi, ”istoria se repetă”, este de așteptat ca și în aprilie 2018 să înregistrăm o creștere, mai ales că atât factorii fundamentali cât și cei tehnici sunt în favoarea acestei evoluții. Și mă refer aici la ultimele concluzii ale negocierilor privind Brexit-ul, datele economice venite dinspre Marea Britanie, previziunile de politică monetară ale BOE (Banca Angliei) precum și un dolar pe moment slăbit (mai ales din punct de vedere politic). Din punct de vedere tehnic, spuneam data trecută, în analiza intitulată „Am anticipat corect”, că ”nu sunt foarte multe de comentat referitor la evoluția GBP/USD, având în vedere că odată cu străpungerea și retestarea (în 16.03) liniei descendente (roșie, ce unește maximele începând cu 25.01), s-a eliberat practic drumul către maximele din lunile precedente. Mai ales că prețul s-a menținut peste linia (galbenă) de suport (care unește minimele începând cu 13.11.2017), revenind și deasupra mediei mobile SMA200 de pe H4”.

Și pot să adaug acum că între timp, după cum se vede pe graficul H4, linia de suport și media mobilă au fost din nou retestate, chiar în zona din jurul phihologicului 1,4, nivel despre care am vorbit încă din analiza din 15.03, când spuneam așa: ”Iar dacă prețul se va menține peste linia (galbenă) de suport (se observă cum încercările de trecere dedesubt din zilele precedente au fost repede anihilate) ce unește minimele începând cu 13.11.2017, sunt șanse ca prețul să treacă de philologicul 1,4 (eu am un nivel la 1,4028) și să se îndrepte către următoarea rezistență, aflată la 1,4150”. Ne aflăm acum la nivelul imediat superior, de la 1,4224, iar targetul taurilor rămâne pe mai departe cel enunțat încă din 05.03, când ne aflam cu circa 450 pips mai jos, și mă întrebam dacă ”Se va relua creșterea pe GBP/USD?”. Spuneam atunci așa: ”Revenind la grafic și la cumpărători, scopul lor primordial este acela ca prețul să treacă peste linia de rezistență a trendului actual, cu șanse apoi de menținere peste psihologicul 1,4, și ulterior, după trecerea peste 1,4150, de retestare a maximelor precedente aflate la nivelurile mele de la 1,4270 și 1,4345. Acolo se află, după cum știm din graficul weekly post Brexit, o zonă de rezistență puternică (cu atât mai mult cu cât tot pe aici trece și media mobilă SMA200 de pe W1), ce face trecerea către ultimul palier al revenirii către 1,5, cotația de dinaintea Brexit-ului”. Deci o primă țintă a fost pe undeva atinsă, rămâne întrebarea dacă se va reuși trecerea peste zona de rezistență menționată și revenirea în viitor către acestă cifră super rotundă. Însă perspectivele, așa după cum am văzut, sunt bune, iar tendința de apreciere din luna aprilie ar putea duce cotația pe termen mediu (să spunem trimestrul II) măcar până în zona 1,45. Pentru cei care vor să afle ce obstacole ar mai fi până la 1,5, acestea rămân cele enunțate la începutul lui februarie, în postarea intitulată sugestiv ”700 Cable Points”, când postam acest grafic weekly. Adică ”1,4465, 1,4587, 1,4662 și 1,4820”.
Câteva cuvinte și despre
vânzători, care deocamdată, așa după cum spuneam tot în analiza precedentă, ”nu pot decât să valorifice intraday (de la nivelurile de rezistență, unde riscul este mai mic) posibilele corecții ce pot apărea după undele de creștere. Acum ne aflăm la 1,4230, iar șansa lor ar fi ca imaginea de pe weekly, cu zona de puternică rezistență menționată mai devreme, să descurajeze ordinele de BUY, favorizând o întoarcere către nivelurile inferioare. Dar pentru a schimba trendul ascendent, este nevoie în primul rând ca prețul să coboare măcar sub (rotund) 1,4, deși probabil că ordine conservatoare de SELL s-ar plasa undeva în jurul celuilalt nivel psihologic, aflat la 1,39”. Exact asta au făcut ultima oară, profitând de riscul mic din apropierea zonei de puternică rezistență, ducând prețul la suport. Însă, exact după cum anticipam, faptul că n-au reușit străpungerea acestuia a favorizat reluarea creșterii. În concluzie afirmațiile rămân pe mai departe valabile și, deci, e nevoie de mai mult căci, deocamdată, aprilie a fost până acum luna taurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *