Taurii la comandă
18/04/2018
H&S confirmat
20/04/2018

Reasons For Waiting

EUR/USD este cea mai populară pereche valutară din lume, atât pentru traderii instituționali, cât și pentru cei de retail. În timp ce dolarul american este moneda de rezervă a lumii, euro este moneda unică a 19 țări membre ale Uniunii Europene, care însă diferă adeseori una de cealaltă, și din acest motiv poate fi oricând supusă unor pericole interne, ca să mă exprim așa. Iar Zona Euro are de rezolvat suficiente chestiuni economice și politice. Să nu uităm de criza datoriilor în euro, ce a îngropat în trecut tări ca Grecia, Portugalia, Spania, Italia sau Irlanda. Și deși ce a fost mai rău a trecut, iar ECB (European Central Bank) a meținut proiectul în viață, întotdeauna pericolul va exista, căci uniunea monetară dintre diversele națiuni nu este și una fiscală, iar acesta rămâne călcâiul lui Ahile. Iar la asta se adaugă temporar și evenimente neprogramate, cum au fost de-a lungul timpului rezultatele surprinzătoare ale anumitor alegeri, sau situații tensionate în anumite zone (să ne aducem aminte de Catalonia, regiunea bogată din nord-estul Spaniei, cu referendum-ul pentru independență, declarat nul de către curtea constituțională). Cu toate aceste evenimente ce pot influența, pe o perioadă scurtă/medie moneda unică europeană, dacă privim către grafic, observăm că EUR/USD rămâne în continuare o pereche ce evoluează, cel puțin în ultimii ani, extrem de tehnic. Sau cel puțin asta se vede prin prisma prognozelor pe care le-am făcut și care s-au confirmat în marea lor majoritate (de aceea probabil că sunt atât de așteptate și apreciate, important este să ajungă la cât mai mulți traderi). De aici și multe dintre titlurile ultimului an, respectiv Three of a Perfect Pair, My Favourite, EUR/USD un grafic prietenos, EUR/USD confirmă așteptările, EUR/USD evoluează în continuare foarte tehnic, EUR/USD evoluează exact după cum am prevăzut, etc.

Graficul obișnuit H4 ne confirmă remiza dintre tauri și urși, de care am amintit chiar în postarea intitulată ”Deocamdată consemnăm remiză”, când ne aflam imediat sub zona 1,2350/70. Acum, după fix o lună de zile, ne aflăm cu circa 40 pips mai sus (sic!), chiar deasupra acestei zone, iar cumpărătorii încearcă, profitând și de faptul că prețul se menține peste media SMA200 (care a mai pierdut între timp din importanță, tocmai din cauza acestei evoluții din ultima vreme), o apreciere către maximele aflate la 1.2520/55. Pe traseu au ca obstacole nivelurile menționate (și validate) de atâtea ori în trecut, respectiv 1,2412, 1,2448 și 1,2480. Evident că în eventualitatea trecerii peste maximele din ianuarie, rămân valabile afirmațiile din analiza din 25.01, adică, ”pe termen mediu, atingerea cifrelor rotunde de la 1,26 (nivel 1,2589) sau 1,27 (1,2698). Evident că până acolo mai sunt o serie de niveluri intermediare (de exemplu 1,2563) la care ne vom referi când va fi cazul”. Iar pentru sell-eri, drumul către prima zonă importantă de suport, și anume 1,2180-1,2205/15 (pe unde trec acum SMA+EMA100 de pe D1) are ca obstacole intermediare 1,2294 și 1,2263, următoarea zonă importantă aflându-se la 1,2080/90 (toate aceste niveluri ale mele fiind confirmate și amintite în postările precedente).

Pentru cei care doresc o imagine simplificată, am trasat, tot pe H4, un Fibonacci retracement pe scăderea 16.02-01.03 (care reprezintă practic cea mai mare amplitudine a range-ului început la mijlocul lunii ianuarie). Se observă destul de clar cum nivelurile pot fi folosite în tranzacționarea acestui flat. Atenție sporită la fibo 61,8 (aflat la 1,2402) și fibo 23,6 (la 1,2249), prin apropierea cărora trec acum laturile triunghiului format de evoluția recentă și care, astfel, pot diminua riscul aferent ordinelor plasate acolo. În concluzie, precum în titlul cântecului celor de la Jethro Tull, perechea pare că și-a găsit deocamdată ”Reasons For Waiting” și va fi nevoie de un impuls/catalizator care să o scoată din această consolidare (care, cu cât va fi mai lungă, teoretic mărește șansele ca viitoarea mișcare să fie mai puternică). Să fie acesta ședința de politică monetară a ECB de peste o săptămână?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *