Selling England by the Pound
10/05/2018
The Trend is Your Friend
14/05/2018

Three For The Gold (4)

Mențin și eu, iată, precum unele dintre graficele postate în diferite analize, același ”pattern” referitor la analiza pentru GOLD, în sensul în care postez trei grafice pe time frame-uri diferite care pot oferi o imagine cât mai clară și vă pot ajuta pentru a specula oscilațiile de preț ale metalului prețios, un activ de refugiu în multe momente tulburi din piețe. Am ajuns astăzi la episodul patru (sau primul de după trilogia amintită ultima oară) în acest format și încep, ca de obicei, cu graficul weekly, pe care este trasat un Fibonacci retracement pe trendul descendent multianual început de la maximele istorice din septembrie 2011 și terminat în minimele lunii decembrie 2015. Imaginea nu s-a modificat față de acum câteva săptămâni și nici nu prea avea cum, având în vedere atât time frame-ul foarte mare, cât și faptul că prețul, după încercările nereușite de străpungere a rezistenței 1365/75, aflată chiar sub nivelul fibo 38,2, se află într-o consolidare laterală sub această zonă.

Rămâne în continuare valabil și de actualitate ceea ce afirmam încă din 16.02, în analiza intitulată ”Despre aur, argint, platină și paladiu”, când spuneam că ”trecerea confirmată peste aceasta poate aduce pe termen mediu/lung continuarea creșterii către următorul nivel fibo, aflat la 1500 (rotund), în timp ce respingerea poate determina o revenire în jurul cotației 1250, la fibo 23,6, dar și undeva la linia ascendentă care unește minimul din 29.11.2015 cu cel din 11.12.2016. Până acolo sunt însă, după cum se va vedea pe graficele următoare, alte zone de suport care pot fi valorificate în tranzacțiile pe termen scurt/mediu. Totodată am trasat și o linie (roșie) de suport, la care ne putem raporta în această perioadă.

Pe planșa daily se observă foarte clar cum prețul a confirmat iarăși limita inferioară (1297/305) a range-ului în care prețul evoluează încă de la începutul anului (limita superioară aflându-se la 1360/65). Este o zonă de suport extrem de solidă, validată de foarte multe ori după cum se vede, iar media mobilă SMA200 de D1, ce trece acum exact pe acolo este un argument în plus pentru cumpărători. Aceștia evident că își doresc revenirea către zona superioară, obstacolele fiind 1326 respectiv 1340. Aș remarca că prețul a trecut, pe această evoluție laterală, sub linia (roșie) de suport a canalului ascendent început în ianuarie 2017, linie care a coincis practic în ultimele săptămâni cu media mobilă SMA100 de pe același D1. Ar fi un fapt de luat în seamă, deși această străpungere a mai avut loc de două ori (în iulie și noiembrie), prețul reîntorcându-se după căteva săptămâni în trend. Revenind la flat, rămân valabile afirmațiile din trecut, și anume că pare destul de probabil ca trecerea confirmată peste limitele amintite să declanșeze ordine care să ducă cotația către țintele de care am vorbit încă din 09.03, citez: ”Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare, dar, pe măsură ce taurii eșuează în încercările de a străpunge rezistența și a atinge apoi targeturile aflate la 1405, 1433, 1469 și apoi 1526 , vânzătorii vor căpăta mai mult curaj, iar trecerea sub puternicul suport și ieșirea din trendul ascendent din ultimul an va declanșa probabil ordine de SELL cu țintele 1283, 1265 și 1236 (o zonă foarte importantă fiind cea din jurul nivelului 1236, pe unde se află acum atât media mobilă SMA200 de pe W1 cât și linia de suport de pe același weekly, după cum se vede în primul grafic)”.

Ultimul grafic este cel postat încă din martie, când spuneam așa: ”Pe time frame-ul H4 am trasat un Fibonacci retracement pe creșterea 12.12-25.01, și se observă că zonele din jurul retragerilor 23,6 38,2 și 50,0 sunt cele mai favorabile pentru plasarea ordinelor”. Exact așa s-a și întâmplat de atunci, căci aceste niveluri și, mai ales, zonele din jurul lor au fost punctele care au oferit în toată această perioadă (se vede foarte clar pe grafic) cel mai bun raport risc-recompensă atât pentru cumpărători cât și pentru vânzători. Exact după cum spuneam și ultima oară, putem păstra în continuare și canalul ușor descendent (chiar dacă a fost ”ciupit” pe aprecierile de luna trecută), canal în care cotația se poate menține chiar și în eventualitatea unei treceri sub zona actuală (1302/07) de suport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *