Acum, după ce reuniunea bianuală OPEC de la Viena a luat sfârșit, putem reveni la grafice, sau mai degrabă putem rămâne în continuare cu analiza grafică, pe care n-am părăsit-o dealtfel niciodată, căci ne poate aduce, ca în majoritatea timpului, satisfacțiile așteptate.
Câteva cuvinte însă și despre deciziile luate de către membrii organizației în vederea echilibrării aceastei piețe atât de sensibile a petrolului, despre care am scris de atâtea ori, ultima oară aici, în preview-ul întâlnirii de la finalul săptămânii precedente, când afirmam următoarele: ”Este clar că întâlnirea bianuală OPEC din 6 decembrie de la sediul central din Viena va avea pe ordinea de zi iarăși discuții (și, de ce nu, un posibil acord, deși disensiuni vor exista) referitoare la reducerea producției, exact ca acum doi ani, pentru a echilibra această piață atât de sensibilă și care afectează direct economia mondială”.
Reducerea totală a producției va fi de 1,2 milioane barili/zi (dintre care 800 milioane membrii OPEC și 400 milioane țările non-OPEC) în raport cu nivelurile din octombrie, și se va derula incepând cu ianuarie, pentru o perioada initiala de 6 luni. Planul actual este ca înțelegerea să fie revizuită în aprilie 2019. Discuțiile s-au tot prelungit căci Iranul a arătat o reticență în a sprijini acordul, deoarece se află în continuare sub sancțiunile SUA. În cele din urmă, insistența lor a câștigat și, alături de Libia și Venezuela, au fost scutiți de necesitatea de a face reduceri. Un alt mare jucător în aceste negocieri a fost Rusia, care a declarat inițial că va reduce doar maxim 150 milioane barili/zi, pentru ca, în cele din urmă, să fie de acord să reducă producția cu 2% față de nivelurile din octombrie, adică undeva la mai mult de 200 milioane barili/zi. Pentru Arabia Saudită, principalul producător, se proiectează o reducere considerabilă a producției (care în noiembrie a atins peste 11 milioane barili/zi), de până la aproximativ 10,2 milioane în ianuarie.
De remarcat că ultima dată când OPEC a aprobat reduceri ale producției a susținut piața petrolului, fapt care este posibil să se întâmple și acum, deși micșorarea cererii printr-o încetinire a creșterii globale precum și un eșec al negocierilor comerciale dintre SUA și China ar putea să-și pună în continuare amprenta. Totodată, când cotația petrolului a fost în scădere, președintele Trump a jubilat, avertizând chiar organizația să nu aprobe vreo reducere, dar dacă prețurile vor începe să crească va fi de așteptat o nouă intervenție a sa. Rămâne de văzut ce se va întâmpla până la revizurea din aprilie, și de aceea vom arunca o privire asupra graficelor daily pentru cele două tipuri de țiței tranzacționate (găsiți aici detalii).
Referitorla USCrude, spuneam data trecută, în postarea intitulată „Istoria se repetă”, că ”și factorii de natură tehnică au contribuit mai mult ca sigur la scăderea cotațiilor, corecția începând exact de la linia de rezistență, accelerându-se apoi odată cu trecerea sub zonele de suport, prețurile celor două tipuri de țiței tranzacționat ieșind practic, în ultimele zile, din trendurile crescătoare. Se observă clar pe graficul daily USCrude cum străpungerea trendului crescător din ultimul an, în zona de suport extrem de solidă 66,40-67,40, pe unde trecea și media mobilă EMA100, a dat un semnal clar de vânzare, iar trecerea rapidă sub zona de suport de la 63,00-64,30 (care reprezenta limita inferioară a range-ului în care evoluase prețul începând din mai) a amplificat scăderea, care a trecut apoi ca prin brânză de zona 58.00-60,00. Ne aflăm acum la suportul meu de la 54,50-55,00, o zonă importantă, care poate oferi un moment de răgaz și chiar o așteptată corecție după atâtea zile de scădere”.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!
Așa s-a și întâmplat, numai că acel moment nu a durat prea mult și corecția s-a oprit în prima zonă de rezistență întâlnită, de unde scăderile au continuat până la 48,80-49,40, chiar sub fibo76,4 al creșterii ianuarie 2017 – octombrie 2018. De acolo taurii au forțat și mișcarea din ultimele zile păstrează cotația între aceste zone ale mele, aș spune rotund 50-55 (fibo76,4 și 61,8). Ne aflăm acum chiar la jumătatea acestui flat (zona 52,00-52,50), iar dacă prețul va trece și va confirma rezistența drept suport, 58,00-60,00 va fi următorul obstacol în drumul către o zonă extrem de puternică acum, cea aflată la 63,00-54,30, pe unde vor trece și mediile mobile EMA200 și SMA100. În caz contrar, este foarte probabil să asistâm în continuare la o evoluție laterală undeva între aceste limite 50-60. Evident că o reluare a scăderilor și o străpungere a suportului actual va favoriza din punct devedere tehnic (însă mai puțin probabilă din punct de vedere fundamental) revenirea la cifrele din vara anului trecut, respectiv 45,50-46,00 sau minimele de la 42,00.
Aceeași evoluție și pentru UKBrent, cotațiile fiind aici un pic mai mari, însă ne putem aștepta pe viitor, cu cifre absolut rotunde, la un range 58-64/65, obstacolele ulterioare fiind pentru cumpărători 68 și apoi 70/72, iar pentru vânzători 53/55 și apoi 50 sau 45/47.