Briefing 23.05.2019
23/05/2019
Briefing 24.05.2019
24/05/2019

Posibile evoluții pentru indicele BET

Revin astăzi cu o privire pe graficele indicelui BET (Bucharest Exchange Trading index), primul indice dezvoltat de BVB și practic indicele de referința al pieței locale de capital. Înființat pe 19.09.1997, BET a avut în componența sa timp de aproape două decenii un număr maxim de 10 companii (FP, TLV, SNP, SNG, BRD, TGN, EL, TEL, SNN, BVB). În martie 2017, a fost extins la 12 titluri prin includerea COTE (Conpet are ca principală activitate transportul prin conducte și pe calea ferată a țițeiului intern și din import, gazolinei, condensatului si etanului lichid către rafinăriile din România) și M (MedLife este cel mai mare operator privat de servicii de sănătate autohton). La jumătatea anului 2017, indicele a fost extins la 13 companii, odată cu includerea DIGI (DIGI Communications, important furnizor de servicii de telecomunicații din România si Ungaria). În septembrie 2018, alte două acțiuni au fost incluse în BET. Este vorba de SFG (Sphera Francise Group, unul dintre cei mai importanți operatori din domeniul foodservice din România) și WINE (Purcari Wineries, producator de top de vin din Republica Moldova). Ultima venită a fost, începând din martie 2019, ALR (Alro Slatina, singurul producător din România de aluminiu primar şi de aliaje de aluminiu, prezent pe bursă încă din 1997).

De data aceasta nu mă voi referi la graficul monthly, căci nu am nimic de adăugat în plus față de analiza precedentă, de acum două luni, intitulată „Despre indicele BET și graficele sale”, când afirmam că „prăbușirea din decembrie de după celebra de acum ordonanță 114 s-a oprit chiar în zona de suport extrem de solid din jurul lui 6600, pe unde trecea atât linia inferioară a trendului menționat cât și media mobilă SMA100. Totuși cel mai important nivel mi se pare cel din jurul psihologicului 6000, nu neapărat că este o cifră extrem de rotundă (iar de multe ori traderii țin cont de acest fapt), ci pentru că a reprezentat de-a lungul timpului o adevărată linie de demarcație a teritoriilor taurilor, respectiv urșilor, după cum bine se vede”. Practic atâta timp cât ne aflăm deasupra acestor zone, patternul este unul bullish.

Nici pe imaginea weekly nu sunt multe schimbări, în sensul în care prețul se menține în trendul mare ascendent, singura deosebire față de acum două luni fiind aceea că s-a reușit trecerea peste linia intermediară, cumva mediană, din interiorul acestui canal, despre care spuneam , tot data trecută, așa: „Am trasat și o linie intermediară în interiorul amplului canal ascendent, linie care constituie o rezistență de luat în seamă, mai ales dacă ținem cont că tot pe aici trece acum și media mobilă SMA100. Pentru a menține pe viitor șanse sporite ca actuala tendință să continue, taurii ar trebui să treacă peste acest obstacol, sau măcar să mențină prețul deasupra suportului de la 7700”. Acest fapt constituie deocamdată încă un argument în favoarea taurilor, dar corecția din ultimele zile a readus cotația chiar la dublul suport, deci atenție în următoarea perioadă.

În ceea ce privește planșa daily, pe care trasasem ultima oară un Fibonacci retracement pe scăderea începută după atingerea maximelor locale din decembrie și amplificată după acea ordonanță, s-a confirmat tendința crescătoare pe care o anticipam, prețul ajungând (ba chiar și depășind) și ultima țintă amintită, cea de la 8346 (fibo 76,4). Corecțiile din această lună au readus însă prețul la suportul de la 8072 (fibo 61,8), iar întrebarea care se pune este dacă acesta va rezista, deși presiunea poate deveni din ce în ce mai puternică, având în vedere și datele ex-dividend, și sunt șanse să ajungem la 7850 (fibo 50,0), pe unde trece acum și media mobilă SMA100. Aceea ar fi ultima speranță a cumpărătorilor pentru ca patternul actual să nu se schimbe și să asistăm pe viitor la noi creșteri, căci o trecere sub acel suport poate duce la scăderi mai ample sau pe o perioadă mai lungă (să nu excludem totuși și o evoluție mai mult laterală în următoarea perioadă), țintele fiind exact nivelurile de la 7629, 7355 și 6911.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *