PIB-ul Elveției a crescut cu 0,3% în trimestrul II al anului 2017, ceea ce reprezintă o ușoară accelerare comparativ cu trimestrul precedent (revizuit de la +0,3% la +0,1%), dar mai puțin decât așteptările de +0,5%. Comparativ cu anul trecut, creșterea este mai mică (revizuit de la +1,1% la +0,6%) și mult mai puțin decât așteptările de +1,1%. Referitor la sectoarele productive, atât cel industrial, cât și unele sectoare de servicii au contribuit la creșterea economică în trimestrul II. Producția (+ 0,9%) a crescut din nou la o rată mai mare decât media istorică, dar nu a reușit să țină pasul cu performanța puternică a trimestrului precedent. În plus, valoarea adăugată a crescut semnificativ în sectorul energetic (+2,2%). De asemenea, în trimestrul II au crescut considerabil două sectoare importante de servicii: industria hotelieră și de catering (+3,4%), care s-au extins doar puțin în trimestrul precedent, și sectorul financiar (+2,7%), care după scăderea din primul trimestru a reușit să reia trendul pozitiv din a doua jumătate a anului 2016. Cu toate acestea, unele alte sectoare de servicii au avut rezultate slabe. Valoarea adăugată a scăzut ușor în comerț (-0,2%), administrația publică (-0,1%) și sectorul sănătății (-0,1%), și a stagnat în servicii pentru întreprinderi (+0,0%). Per total un raport întortocheat, cu o contribuție negativă a balanței comerciale de bunuri și servicii la creșterea PIB în trimestrul II, care reduce impactul cheltuielilor interne. Exporturile mărfurilor au înregistrat doar o creștere ușoară, iar importurile au crescut brusc în mare măsură datorită creșterii considerabile a importurilor de produse chimice și farmaceutice.
Privind graficul weekly EUR/CHF, observăm că păstrează aceleași volatilitate redusă, caracteristică avută și înaintea celebrei zile de 15.01.2015, când SNB (Swiss National Bank) a renunțat la pragul binecunoscut de la 1,2, determinând prăbușirea cotației cu peste 3k puncte în câteva zeci de minute. Un Fibonacci Retracement aplicat la acea mișcare ne-a ajutat pentru a stabili niveluri de rezistență și suport ale evoluțiilor ulterioare. Ne aflăm acum foarte aprope de linia de rezistență a canalului ușor ascendent în care prețul s-a păstrat în acești ani și, dacă ar fi să continue această evoluție, ar trebui să urmeze, pe termen lung, o scădere până la linia de suport a respectivului trend/canal.
Mutându-ne pe un time frame mai mic, și anume H4, observăm că maximele ultimei perioade sunt din ce în ce mai mici, cu vânzătorii aflați la 1,1467, respectiv 1,1523. Totodată, nivelul de la 1,1269 a oferit suport de fiecare dată, fiind, deci, zona preferată de către cumpărători (printre care se află, probabil, și banca centrală). Prin acea zonă trece momentan și linia care unește minimele din 23.06 și 19-24.07, ceea ce o face extrem de atractivă pentru plasarea de ordine de BUY, mai ales că dedesupt se află și 1,1226 (fibo 76,4 din mișcarea amintită mai devreme). Totodată, în eventualitatea în care prețul va ajunge acolo destul de repede, va fi interesant de urmărit dacă va fi sau nu validat un triplu top astfel format, în cazul afirmativ ivindu-se, iată, noi oportunități pentru vânzători.