NZD/USD confirmă anticipările
05/01/2018
The Battle Rages On
09/01/2018

Dolarul canadian pe cai mari

Cifrele venite vineri dinspre piața muncii din Canada au fost extrem de bune. O creștere cu 78,6K a locurilor de muncă (față de așteptările de 1,8K), care vin după cele 79,5K surprinzătoare de luna trecută spune multe. Din aceasta, 24K au fost cu normă întreagă, iar restul de 55K au fost cu jumătate de normă, dar totuși au fost rezultate destul de impresionante. De asemenea rata șomajului a scăzut, drastic aș spune, de la 5,9% până la 5,7% (ca să nu amintim că estimările erau de 6,0%). În concuzie, un raport extrem de solid și, ca urmare, piața a început să ia în calcul o nouă creștere a ratei dobânzii la reuniunea BOC (Bank Of Canada) din 17 ianuarie. Înainte de aceste date, așteptările pentru continuarea normalizării politicii monetare erau de 45%, preocentul crescând la 68% imediat după publicarea lor, pentru ca până la sfârșitul zilei șansele să crească la 82,5%. Este inutil să menționăm că în acest context CAD (dolarul canadian) a crescut în raport cu majoritatea valutelor importante.

Iar dacă privim graficul daily USD/CAD, cu zonele trasate în analiza din 12.12, intitulată chiar  „USD/CAD și zonele sale”, observăm destul de clar importanța acestora. Spuneam atunci așa: Dacă privim la graficul curat daily, putem trasa cu ușurință zonele între care a evoluat cotația în această a doua jumătate a anului. Iar cu excepția scăderii din septembrie, observăm că prețul s-a menținut pe aceste paliere delimitate de zonele de suport/rezistență respective, adică, rotund, 1,2415/45, 1,2600/60 și zona maximelor 1,2905/15, de care se apropie acum și media mobilă SMA 200 de pe D1, indicator foarte important de-a lungul timpului pe acest time frame. Mai există un nivel important, cel la care ne aflăm acum, și anume 1,2815/25, care a constituit anul trecut un suport important pentru o lungă perioadă. Deci ne putem raporta la aceste niveluri pentru plasarea ordinelor pe termen mediu cu un raport risc-recompensă favorabil”. Iar dubla rezistență din zona maximelor și a mediei mobile amintită a constituit un punct excelent pentru plasarea ordinelor, aducând iată, vânzătorilor, un profit de circa 500 puncte (la un risc absolut minimal), adică exact amplitudinea range-ului mare la care făceam referire.

Pe time frame-ul H1 putem trasa un canal descendent pe mișcarea începută în 19.12, media mobilă SMA100 comportându-se precum o linie de rezistență, după cum se observă. Dealtfel anticipam continuarea scăderii în analiza precedentă, cea din 21.12 (ca să vezi potrivire, twenty-one twelve, exact pronunția titlului superbului album ”2112” al celebrului grup canadian RUSH, sic!), când spuneam că evident că trecerea sub 1,2626 va declanșa ordine de SELL mai conservatoare care vor avea ca țintă 1,2425/45”. Putem afirma din nou că analiza grafică s-a respectat, ca de atâtea ori, fundamentalul dând de data asta o mână de ajutor și determinând o evoluție mai rapidă și mai puternică, prețul coborând sub zona de suport (oprindu-se chiar la nivelul fibo 61,8 din creșterea septembrie-octombrie de anul trecut, după cum se vede pe același D1). Cotația a revenit în aceste momente la zona 1,2425/45, iar taurii speră să reușească o creștere până la celalaltă zonă importantă, cea din jurul psihologicului 1,26, pe unde trece acum și media mobilă SMA100 de pe D1. Însă pentru asta trebuie să depășească obstacolele de la 1,2527/79. Pe de altă parte vânzătorii vor încerca în contiuare să profite de orice corecție pentru aplasa ordine de SELL cu un raport risc-recompensă cât mai mic, țintele lor fiind, rotund, 1,23 și apoi 1,22.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *