Redevine aurul atractiv?
22/10/2018
Scurtă privire pe AUD/USD
24/10/2018

Buy The Rumor, Sell The News!

Săptămâna a început pe Wall Street cu scăderi pentru Dow Jones 25317,41 (-0,50%) respectiv S&P500 2755,88 (-0,43%), și cu creștere pentru indicele tehnologic NASDAQ 7468,63 (+0,26%) (toți indicii bursieri importanți de pe glob sunt live aici https://gazduiredesite.ro/feelthemarkets/markets/indices/). Este o săptămână foarte importantă după părerea mea, în plin sezon al raportărilor financiare pentru companiile americane listate, cere vine după cea precedentă, una de stabilizare a cotațiilor după scăderile de circa 4% din săptămâna 8-12 octombrie. Atunci am asistat, mai exact joi 10.10, la scăderi de peste 3% pentru indicii menționați, cum s-a mai întâmplat în februarie și martie. Scăderile au venit pe fondul transferului de capital dinspre activele mai riscante (acțiunile) către cele mai puțin riscante (bondurile). Dealtfel asta s-a văzut în piețe, unde randamentul titlurilor de 10 ani emise de Trezoreria SUA au atins un maxim de 3,25%, cel mai mare din ultimii 7 ani. În rândul investitorilor a apărut o teamă de inflație, printre motivele invocate fiind scăderea ratei șomajului la cel mai mic nivel din ultimii 49 ani (3,7%), ceea ce poate schimba dinamica cu salariile, o potențială încetinire a economiei americane, ce nu mai poate continua la nesfărșit cu o creștere atât de mare a PIB-ului (4,2% în acest moment) și anunțul Rezervei Federale de continuare a politicii monetare actuale, respectiv de menținere a ritmului de creștere a ratelor de dobândă (2,00%-2,25% în acest moment), cel puțin până în ”momentul când vor avea motive să nu o mai facă”, am citat din memorie din discursul șefului FED Jerome Powell. Ca și acum, și în februarie au existat voci care au pus scăderile pe seama acţiunilor deliberate ale băncii centrale, mai liniștită să vadă o piaţă bursieră ceva mai calmă. Dealtfel, în mai multe rânduri, preşedintele Trump a criticat actuala politica monetară a FED-ului, ultima oară făcându-i chiar nebuni. Peste acestea s-au suprapus evident și tensiunile comerciale dintre SUA şi restul lumii, în special China, dar şi avertismentele lansate de curând la reuniunile FMI şi Băncii Mondiale privind evoluţia economiei mondiale.

Revenind la ce s-a întâmplat acum două săptămâni, să nu uităm că bursa americană se află de aproape zece ani într-o piaţă bull, aceasta fiind cea mai îndelungată perioadă pozitivă traversată vreodată. Iar creșterea începută după criză, în martie 2009 (când cotația celui mai cunoscut indice bursier american, Dow Jones, era de 6470 puncte), a dus prețul în octombrie același an la 10K, apoi în ianuarie 2017 la 20K, pentru ca în ianuarie 2018 să atingă pentru prima oară în istorie valoarea de 25K. Dar, tot în prima lună a anului, după un maxim de 26600, a urmat o corecție extrem de violentă, de circa 13%, am putea spune un prim avertisment. Însă după perioada de volatilitate extremă ce a urmat, în primăvară creșterile s-au reluat, și chiar la începutul acestei luni Dow Jones a ajuns foarte aproape de 27K puncte (26950), o cifră record greu de anticipat în urmă cu 10 ani. Iar sloganul din campania electorală a președintelui Trump Make America Great Again pare că se regăsește în aceste cifre. Și nu numai, căci politicile economice ale actualei administrații (cea mai importantă fiind reducerea taxelor și impozitelor companiilor de la 35% la 21%) au făcut ca în doi ani, cifrele să arate mai bine comparativ cu acum doi ani, la preluarea mandatului. De exemplu rata șomajului 3,7% (4,9%), numărul de noi locuri de muncă (NFP) 149,5 milioane (145,1milioane), câștigurile salariale 27,24$ (25,88$), încrederea consumatorului 138 (101), indicele manufacturier ISM 60 (52), etc. Deci pare că economia duduie, ca să preluăm o expresie de pe la noi (folosită însă într-un context cu totul nepotrivit), ceea ce lasă loc analiștilor să aducă în discuție unele păreri de supraîncâlzire. Să nu uităm însă de alte cifre, tot în creștere, care însă nu dau bine în acest context, și mă refer la inflație 2,3% (1,6%), deficitul bugetar (raportat la PIB) 3,8% (2,9%) și datoria publică 21,5 trilioane $ (19,8 trilioane $).

Cât despre profiturile companiilor listate, că tot aminteam de perioada raportărilor pentru trimestrul 3, trebuie să afirm că deocamdată, în marea majoritate, câștigurile pe acțiune și veniturile depășesc așteptările. Însă indiferent cât de încurajatoare sunt profiturile, asemenea creşteri ale cotațiilor bursiere par exagerate, și mă refer cu precădere la sectorul tehnologic. Euforia apărută în acest domeniu de o bună bucată de vreme, cu creșteri asemănătoare cu decolarea rachetelor pe unele titluri, atât companii exponențiale care au atins astfel capitalizări de sute de milarde de dolari, cât și o grămadă de start-up-uri devenite unicorni (cu o valoare de piaţă de peste un miliard $), nu va dura cu siguranță și, la primul semn că viitorul nu va suna la fel de bine, iar câștigurile nu vor ține pasul cu cele precedente, vom asista la scăderi ample, căci, nu-i așa, numai cine a cumpărat pe maxime nu are profit de marcat. Și, după cum spuneam, sunt câștiguri uriașe în acești aproape 10 ani, ca să nu mai vorbim de faptul că în ziua de azi sunt foarte multe sisteme computerizate și roboți care fac mii de operațiuni pe secundă pe platformele din întreaga lume, pe care se tranzacționează cu levier sume mult mai mari decât cash-ul alocat. Iar când anumite niveluri de preț sunt depășite, se declanșează automat ordine de vânzare (SELL, SELL STOP) și de închidere a celor de cumpărare (STOP LOSS). Dacă adăugăm la asta și sentimentele de frică și panică, căci pe burse se trenzacționează emoțional, plus spiritul de turmă al investitorilor, avem imaginea completă a ceea ce a fost în acele zile/perioade menționate și a ceea ce poate urma căci, nu-i așa, „istoria se repetă”, spune o vorbă cunoscută de către toți traderii/investitorii de succes.

Dealtfel asta s-a văzut și la rezultatele pe Q2, când previziunile și mai degrabă scăderea numărului de clienți (căci asta pare a fi unicul motor de creștere pentru multe companii de care aminteam, ele neproducând altceva) au determinat scăderi și de 25% (Facebook și Netflix sunt doar 2 exemple) pe unele acțiuni. Iar rezultatele financiare pe trimestrul 3 ar trebui să îndemne mai degrabă la prudenţă, având în vedere ceea ce am afirmat până acum. Căci după perioada de creştere de care am vorbit, este pe undeva logic ca să urmeze niște corecții, eventual mai pronunțate, și cel mai bun moment pentru a vinde este să o faci când prețul este sus, susținut de vești și rezultate/cifre bune. Sau, cum ar spunea altă vorbă celebră, ”Buy The Rumor, Sell The News!”.

Iar graficele vin să confirme acest moment important în care ne aflăm, căci se observă pe imaginea daily a DJIA (Dow Jones Industrial Average, detalii despre probabil cel mai cunoscut indice bursier din lume găsiți aici) cum scăderea de care aminteam s-a oprit fix în suportul meu de la 25K (fibo 50,0 al scăderii din februarie). Această zonă este extrem de solidă, căci pe acolo trec atât linia ascendentă ce unește minimele creșterii începute în aprilie, cât și media mobilă EMA200. Totodată creșterea ce a urmat nu a reușit să depășească rezistența de la 25800 (fibo 76,4), argument pentru vânzători să inițieze iar ordine de vânzare care au readus cotația la suportul din jurul nivelului super psihologic 25K, unde ne aflăm în acest moment, adică la mai puțin de 8% de maximul istoric. Dacă acesta va fi străpuns și prețul nu va reveni repede deasupra, sunt șanse mari ca scăderea să continue, eventual să se amplifice, țintele următoare fiind 24K și apoi zona puternică de la 23350/550.


[dt_highlight color=”” text_color=”” bg_color=””][/dt_highlight]  Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *